Проведе се открит форум на тема "Образователни и културни политики в пограничните райони на България"

Проведе се открит форум на тема "Образователни и културни политики в пограничните райони на България"

Представители на местни и регионални власти, на културно- образователни институции и НПО за култура, образование и младеж от 6-те от региона за планиране в страната, поставиха началото в с. Смилян, Община Смолян на пилотна инициатива „Култура, Образование, Младеж, Региони: Начин на живот 2010- 2014г.”,съобщиха от пресцентъра на общината.

В открит форум на тема «Образователни и културни политики в пограничните райони на България», организиран от Община Смолян, Кметство с. Смилян и Национален Фонд “Култура” в сътрудничество с Международен съвет на франкофонската младеж и Франкофонски клуб за развитие, участниците се запознаха с необходимостта от разработване на образователни и културни политики, с инструментите на Съвета на Европа и Европейския съюз за трансгранично сътрудничество, със съвременни младежки практики, в България и Франция.

”Различното читалище”, „Музейните образователни програми”, „Силата на традициите и иновативните подходи за творческо и интегрирано развитие на младежта”, бяха сред акцентите на добрите практики, представени от младежи, експерти и директори на културно-образователни институции.

В активна форумна среда, 38-те участници оживено обсъдиха и единодушно приеха ДЕКЛАРАЦИЯ за създаване на открита гражданска платформа „Европейска перспектива за местно, междурегионално и трансгранично културно-образователно сътрудничество в България” 2014 – 2020г.

Форумът получи поздравителен адрес от Мария да Грача Карвальо, главен съветник в екипа на политически съветници на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу и от Мария Неделчева, български евродепутат в Европейският парламент.

Участниците във Форума взеха решение да се планира провеждане на следваща среща през м. ноември 2010 г, на която да бъдат обсъдени статуса на мрежата от участващи институции и организации, въпросът за верифициране на уменията и знанията, придобити чрез неформално образование и да се представят възможности за финансиране на дейности на мрежата.

Предвид открития проевропейско характер за развитие на Платформата, се предвижда целият пакет документи, върху които са работили по форум-процеса участниците и приетата декларация, преведена на официалните езици на ЕС да бъдат изпратени до Европейския парламент за запознаване с българската иницатива, а в рамките на последващи срещи да бъде разгърнат процеса за работа по линия на Дунавската стратегия. Насроченото заседание на „Европейско групиране за териториално сътрудничество” ще бъде в Брюксел на 15 септември 2010 г.

Текстът на Приетата декларация и презентациите на участниците във Форума могат да бъдат намерени в групата „Смилян – Форум 2010” в социалната мрежа Facebook на адрес http://www.facebook.com/group.php?gid=156773014340173&v=app_2373072738#!/group.php?gid=156773014340173

Вирни се горе