ПРОТЕСТ

ПРОТЕСТ

Синдикалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа“ организират протестна акция под надслов: ДЕН НА НЕДОВОЛСТВОТО!

С проектобюджет 2016 вече достигнахме дъното! Музеите и галериите не са в състояние да осигурят минимални условия за опазване на културното наследство на България! Високо квалифицирани специалисти работят със заплати между 400 и 500 лева месечно, а заплатите на млади колеги от 1 януари 2016-а година, ще бъдат повишени от 400 на 420 лв., заради увеличението на Минималната работна заплата. Призоваваме всички работещи в музеите и художествените галерии да кажем:

„НЕ“ на всичко това.

В декларация до министър-председателя г-н Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева изпратихме нашите искания:

  1. Да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството!

  2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер!

  3. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради!

  4. Да бъде увеличена средната работна заплата в сектора, минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България!

Няма да плащаме чуждите грешки с нашите заплати! Готови сме за синдикални и граждански действия, за да защитим човешките си права на достоен труд и достойни доходи. Призоваваме българската общественост да ни подкрепи за да опазим културното наследство на България за бъдещите поколения!

ПРОТЕСТ

ДО

Г-Н НЕДЯЛКО СЛАВОВ

ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ

Г-Н НИКОЛАЙ МЕЛЕМОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА СМОЛЯН

Ние, работещите в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, Художествена галерия – Смолян и Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян, протестираме срещу размера на средствата заложени в държавния бюджет за култура през 2016 г.. Заплатите от 2007 година не са актуализирани и не отговарят на нарасналите потребности на работещите.

В тези институции се трудят квалифицирани специалисти като тяхната работна заплата е най-ниската от всички категории вишисти у нас. Това доведе до обезличаване на културните институции и до демотивиране на работещите в тях. Очевидно е нежеланието на държавата да увеличи подкрепата за съществуването на библиотеки, музеи и галерии, а същевременно е неприемливо да се изисква от въпросните институции да се грижат за съхранението и разпространението на българската култура у нас и по света, като се изисква те да бъдат съвременни центрове гарантиращи равен достъп до информация, знание и култура така необходими на българското общество и неговото развитие.

Днес 24.11.2015г. /вторник/ предприемаме протестни действия, с които искаме да насочим вниманието на цялата общественост към нашите проблеми.

НАСТОЯВАМЕ:

  1. Да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство и равен достъп до информация и знание до всички, за да започе реалното изпълнение на заложените приоритети свързани с културните ценности в програмата на правителството!

  2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер!

  3. Да бъдат осигурени финансови средства за минималното покриване на показателите в утвърдения стандарт за библиотечно-библиографско обслужване утвърден от Министъра през месец юни 2015г..

  4. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради!

  5. Да бъде увеличена средната работна заплата в сектор „Култура”, минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България!

Синдикалната организация на КНСБ в РИМ „Стою Шишков”,

Председател:

/Катя Сулинаджиева/

Художествена галерия – Смолян

Председател:

/Ангел Консулов/

Регионална библиотека „Николай Вранчев“

Председател:

/Емилия Коджебашева/

Вирни се горе