Прокуратурата проверява скандалната обществена поръчка в Неделино

Прокуратурата проверява скандалната обществена поръчка в Неделино

След разследване на Нова ТВ прокуратурата в Златоград и Смолян започнаха проверка на скандална обществена поръчка в родопския град Неделино.

В същото време човекът, отговарящ за строителния надзор в общината, твърди, че няма двойно актуване на дограма и строителни материали при извършения ремонт в детската градина.

Човекът, отговарящ за инвеститорския контрол в община Неделино, е Николай Симеонов. Същият се е подписал под протокол, сочещ, че при извършена проверка на обществената поръчка за детската градина няма констатирани нарушения. По проект било заложено частична, а не цялостна подмяна на фасадната дограма.

„Проверявал съм дограмата. На дограмата пише частична промяна на дограма фасадна. И по-надолу в една позиция имам изваждане на 16 прозореца. Те са извадени и дори са сложени повече. А тая дограма, където си е на японското посолство, щеше да бъде некоректно да бъде сменена при положение, че е здрава. Но платено ли е за тази японска дограма два пъти? Не, двойно актуване няма там. Каквото ние сме си сложили, това сме си актували”, обяснява Николай Симеонов, главен експерт инвеститорски контрол в Неделино. Обяснява, че всичките ремонтни дейности в детската градина са се извършвали през юни месец. Пред скритата камера на предването „Разследване” той обаче разказа, че ремонтни дейности са се извършвали още в началото на годината – преди да е назначена обществената поръчка.

„Кажете ни за теракота и фаянса – пред скрита камера твърдите, че още преди месеци общински екип строители е работил там?", питат репортерите.

“Това е чист монтаж. Въобще такова нещо от мен не е казвано. И човекът, който е сложил скритата камера и е направил тоя монтаж – ще заведа дело срещу него”, закани се в отговор Николай Симеонов. Каква е предисторията на случая? Екип на "Разследване” тръгна по сигнал за злоупотреби с държавни и европейски пари в община Неделино. Това лято с държавни пари се ремонтира една от детските градини в града.

500 хил. лева от онези 500 милиона, отпуснати от кабинета ”Орешарски”. Обявена е обществена поръчка и в нея странно фигурира и цялостна подмяна на дограмата. Странно, защото същата дограма е сменена преди 6 години с дарение на японското посолство. Екипът на "Разследване” получава сигнал, че се готви злоупотреба – дограмата няма да бъде сменена, а само ще бъде фактурирана и платена на предварително ясна фирма.

За да провери дали това ще се случи, праща екип, който маркира дограмата. Слага знаци на места, които трудно се мият и чакат да видят какво ще стане. Няколко месеца по-късно частна фирма получава 40 хил. лева за смяна на дограмата.

Тя е подменена по документи, за което общината и кметът платиха. Дограмата обаче е същата. Доказват го белезите, които бяха поставени преди пет месеца. Единствената разлика от пролетта е, че дограмата е измита, а благодарствената табела за дарението на японския народ пред детската градина мистериозно е изчезнала.

Две седмици след разговора на екипа с кмета на Неделино Стоян Беширов в телевизията бе получено писмо, в което той информира, че е назначил комисия от свои подчинени да проверят случая. Комисията излиза със заключение, че всичко е наред и двойно финансиране при ремонта на детската градина няма.

Вирни се горе