Проф.Петя Бъговска: Ансамблите са доказали своето живо присъствие, те не могат да бъдат изоставени

Проф.Петя Бъговска: Ансамблите са доказали своето живо присъствие, те не могат да бъдат изоставени

Издръжката и статута на Фолклорен ансамбъла „Родопа” бяха обсъдени днес на пресконференция в театъра, на която присъстваха председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци /СБМТД/ проф.д-р Петя Бъговска, председателят на КНСБ в Смолян Румяна Михайлова, директорът и гл.художествен ръководител на ансамбъла Мария Кисьова, синдикалният лидер на ФА “Родопа” Златина Узунова, Тодор Капитанов – експерт и юрист в КНСБ-Смолян и журналисти. „Проблема на ансамбъла е финансирането и статута, каза на срещата Мария Кисьова –директор и гл.художествен ръководител на ФА „Родопа“-Смолян. Проведохме среща с кмета на община Смолян и дадохме нашето предложение за промяна статута на ансамбъла – да бъде с регионално значение, също така изпратихме писма до министъра на културата Петър Стоянович с молба за решаване на този проблем, както и до областния управител Димитър Кръстанов. Вярвам също така, че г-жа Бъговска с нейните лостове ще може да подкрепи нашите искания и се стигне до решаването на проблема. Заедно със Златина Узунова проведохме среща с народния представител Дора Янкова,връчихме писмо и на народния представител от ГЕРБ Даниела Дариткова, съобщи Мария Кисьова.

Този ансамбъл е с 53 годишна история и ще е престъпление ако се стигне до закриването му,каза Кисьова. Ансамбъла има нова визия, нов облик, ние се стремим да бъдем в крак с новото време, с новите изисквания, използваме иновативни форми за представяне на фолклора. След осем месеца труд, ние обновихме гардероба, направихме стратегия за развитие, използваме всички лостове, за да може ансамбъла да поеме по един по-сериозен творчески и концертен път. Имаме смелостта да кажем , че ние имаме ново лице и можем да представяме не само Родопите ,но и всички фолклорни области от страната и то достойно,заяви Мария Кисьова. Изготвили сме стратегия за развитието на ансамбъла през следващите три години и представихме нов продукт на премиерен концерт в края на месец юни.Бихме били щастливи да получим подкрепата на национално и държавно ниво, за да може да оцелеем и ансамбъла да съществува.Заплатите за месец юли ще бъдат преведени, имаме уверение на общината, допълни директорът.

Една култура нито е регионална нито общинска, това е съдържанието на една нация. Говорим за духовната субстанция за съществуването на един народ, а това са традициите, обичаите, културата, образователни, нравствени показатели, или всичко това, което може да съхрани една нация и да я развие. Това каза председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци проф. д-р Петя Бъговска в Смолян, след като бе запозната с финансовите проблеми и статута на ансамбъла от директора Мария Кисьова.Още на първия обществен съвет, който е бил в министерството на културата, проф Бъговска е заявила, че неправилно и неправомерно се разпределят фондовете по регионите, и че трябва да има една плановост от страна на държавата, от страна на министерството на културата, министерството на финансите и трябва да се работи навсякъде в тези обществени съвети със сдружението на общините, които развиват такива дейности и които имат такива общински състави като ансамбъл „Родопа” – Смолян. Да се направи планировка на средствата, на бюджета за издръжка на тези ансамбли.Сега отново трябва да съсредоточим вниманието, че един от нашите водещи ансамбли е в тежка ситуация и може да бъде закрит. Това няма да бъде гордостта на нашата нация, посочи проф.Бъговска.

За да се развива ансамбъла качествено и да дава своите плодове той трябва да има средства. Това каза Румяна Михайлова – председател на КНСБ в Смолян.От разговорите с общината, които съм водила става ясно ,че са затруднени с издръжката на сградата и на самите институции – знаем проблемите на театъра, сега възниква проблема да го бъде или не ансамбъла. Това може да стане като ансамбъла се преобразува в регионален център и се търсят варианти за смесено финансиране, посочи Михайлова.

Ако не се решат проблемите ще информираме Международната федерация на музикантите,на която СБМТД е член,както и Съвета по музика към ЮНЕСКО, каза в заключение проф.Бъговска. Като вариант за спасението на ансамбъл „Родопа“ тя предложи да се организира концерт в центъра на София, където много хора ще дойдат да подкрепят ансамбъла морално и материално.

Вирни се горе