Проектът „Личен асистент” ще бъде продължен до края на годината

Проектът „Личен асистент” ще бъде продължен до края на годината

Експерти на МТСП разясниха в Общината схема „Помощ в дома” по ОП „Човешко развитие”. Срещата ни е продължение на ползотворното ни сътрудничество с МТСП, каза при откриването й кметът Николай Мелемов

Всички заявени от вас плащания по схема „Развитие” вече се превеждат по вашите сметки и вероятно в понеделник ще получите средствата. Това съобщи на кметовете и представители на смолянски общини Камелия Лозанова – изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. Още една добра новина бе съобщена в Смолян от изпълнителният директор на Агенция за социално подпомагане Ивайло Иванов. Той обяви, че проектът „Личен асистент”, който вълнува много нуждаещи се от социалната услуга хора, ще бъде продължен до края на годината.

Двамата директори, Правда Игнатова – директор в дирекция „Международно сътрудничество, програми и европейска интеграция” и други експерти от МТСП пристигнаха в Смолян за участие в работна среща, инициирана от община Смолян. Целта бе експертите на МТСП да дадат разяснения за кандидатстването с проекти по програма „Помощ в дома”, да се отчете текущото изпълнение на проектите по схема „Развитие”, както и да бъдат информирани кметовете, представителите на „Социално подпомагане”, Бюрата по труда и общините за очакваното стартиране на нови схеми за обучение и осигуряване на заетост,съобщиха от пресцентъра на общината.

Настоящата среща е продължение на досегашното ни сътрудничество с МТСП, каза кметът Николай Мелемов, който откри срещата. Всеки регион си има своята специфика и е важно подобни срещи с представители на министерството да се правят тук при нас, добави още градоначалникът. Експертите на МТСП уточниха въпроси относно таксите, които ползвателите на услугата „Помощ в дома” трябва да заплащат почасово, както и за устойчивостта на проектите. Те припомниха, че крайната дата за внасяне на проекти е 29 юни.

Очакваме стартирането на няколко нови схеми по програмата, каза още Камелия Лозанова. Това са „Първа работа” и „Ново работно място”, насочени към младите хора, и „Социални иновации в предприятията”. За стимулиране на мобилността пък ще има още две предложения – „По-близо до работа” и „На път”.

Вирни се горе