Проектът „Гайда за всяко дете в Смолян” получи годишна награда „ПроКултура"

Проектът „Гайда за всяко дете в Смолян”  получи годишна награда „ПроКултура"

Проектът „Гайда за всяко дете в Смолян” получи годишна награда „ПроКултура”. Официалната церемония по връчването на отличията се състоя на сцената на „Международен джаз фестивал Банско“ след първия концерт за вечерта. По традиция по случай 12 август, обявен от ООН за международeн ден на младежта, Българската асоциация на работодателите в областта на културата и Граждански институт обявявиха официално и връчиха годишните награди за 2016 „ПроКултура“ , които се дават за принос към разширяването на достъпа на младите хо мира до култура чрез иновативни проекти.

„Гайда за всяко дете в Смолян“ е проект на община Смолян, иницииран по време на Роженския събор‘2016 от кмета Николай Мелемов да се дарява гайда на всяко дете, което има желание да изучава инструмента, но родителите нямат възможност да го закупят.

След Роженския събор през 2015 и учредената награда „Млад гайдар“ се наблюдава повишен интерес към обучение за гайдари. Инициативата е насочена към децата с адресна регистрация, живущи или учащи в община Смолян.

Носителите на наградата „Достъп до култура” 2016 г. са следните иновативни проекти:

  • Проект „Международен джаз фестивал Банско“ – иницииран от д-р Емил Илиев в партньорство с община Банско

  • Проект „Гайда за всяко дете в Смолян“ – иницииран от Община Смолян

  • Проект „Джаз за деца“ – иницииран от водещия тромпетист Венцислав Благоев и фондация „Джазтет“

  • Проект „Вълшебствата на арфата“ – иницииран от водещия арфист Анжела Маджарова и „Харп Корнър“

В рамките на националната кампания „Достъп на младите хора до култура“ стартира и национална дискусия #ДА ПОГОВОРИМ ЗА КУЛТУРА с цел иницииране на национално отговорен разговор за създаване на благоприятна, насърчаваща и подкрепяща обществена среда за приобщаване на младите хора към култура в България. Наградата получи шефът на финансовата дирекция в община Смолян Димитър Настанлиев.

Вирни се горе