Проект за превенция от наводнения приключва в Смолян

Проект за превенция от наводнения приключва в Смолян

За област Смолян приносът от успешното реализиране на Проекта Flood Protection е съществен

„Проектът „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения”, с акроним Flood Protection, който се финансира от Програмата за сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България“ 2014-2020 и национален принос на България и Гърция, пряко кореспондира със задълженията ни на областни управители, а именно превантивни действия и защита на населението от природни бедствия. Положиха се много усилия за структурирането на този проект, средствата се влагат в защитна инфраструктура и ние видяхме колко доволни остават хората, които пряко се облагодетелстват от изграждането на тези защитни стени.“, каза областният управител Недялко Славов на пресконференцията, на която днес представи проекта, във връзка с финализирането на дейностите по изграждане на подпорните стени в Смолян, Рудозем и Златоград.

„Това е най-големият проект като бюджет, който сме изпълнявали до момента – 1 290 000 евро. Удовлетворение у нас поражда и това, че с реализацията на този проект увеличаваме чувството на безопасност у жителите в районите на тези речни басейни.“, Славов сподели голямото значение, което отдава на този проект. „Успешното изпълнение на Проекта „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения” ще даде възможност и аргументи в следващата Програма за трансгранично сътрудничество Гърция-България, която ще се изпълнява в следващия период, да настояваме подобни инвестиции да продължат, тъй като те са изключително необходими в трансграничния район. За област Смолян приносът от реализирането на този проект е съществен.“ Областният управител благодари на надзорниците, строителите, проектантите, екипа на проекта. „За да се стигне до този видим резултат, стоят близо четиригодишни усилия на всички тези хора, свързани с подготовка на проекти, изготвяне и одобрение на технически работни проекти и цялата строителна документация.“ Славов отбеляза и доброто взаимодействие с институциите – ОД МВР-Смолян, ПБЗН-Смолян, не само в бедствени ситуации, но и при предприемане на превантивни мерки. След като областният управител Недялко Славов представи детайлно същността, целта, партньорите, финансирането, обхвата на Проекта „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения”, с акроним Flood Protection, който се финансира от Програмата за сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България“ 2014-2020 и национален принос на България и Гърция, беше реализирано посещение и оглед на място на изградената подпорна стена на улица „Петър Берон”, до Римски мост, по десния бряг на р. Черна, гр. Смолян.

Славов отбеляза, че предстои с община Смолян да се обсъди как пространството над подпорната стена да бъде оползотворено по възможно най-рационалния начин. ПРОЕКТЪТ FLOOD PROTECTION се финансира от Програмата за сътрудничество INTERREG V-A Гърция – България 2014-2020 по Приоритетна ос 2: „Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион”, Инвестиционен приоритет 5b: Насърчаване на инвестициите за справяне със специфични рискове, осигуряване на устойчивост при бедствия и разработване на системи за управление на бедствия. Общият наличен бюджет за целия проект е 11.499.960,00 €, с продължителност-36 месеца, договорът за субсидия е подписан на 11 септември 2017 г. Партньори от страна на Гърция са: Регион Централна Македония (Водещ бенефициент) с бюджет 3.944.330,00 €; Регион Източна Македония – Тракия (ПБ 2) с бюджет 3.274.330,00 €; Децентрализирана администрация на Македония – Тракия (ПБ 3) с бюджет 81.300,00 €. От България партньорите са: Областна администрация – Благоевград (ПБ 4) с бюджет 790.000,00 €; Областна администрация – Хасково (ПБ 5) с бюджет 1.030.000,00 €; Областна администрация – Кърджали (ПБ 6) с бюджет 1.090.000,00 €; Областна администрация – СМОЛЯН (ПБ 7) с бюджет 1.290.000,00 €.

Главната цел на проекта е: Повишаване нивото на защита срещу наводненията в трансграничната област на Гърция и България и особено в райони с висока вероятност от наводнения в двата международни речни басейна на Струма/Стримон и Еврос/Марица/Арда. Основните дейности по проекта на Областна администрация Смолян са свързани с: Изграждане на подпорна стена на улица „Петър Берон”, до Римски мост, по десния бряг на р. Черна, гр. Смолян. Изграждане на нова защитна стоманобетонна стена по левия бряг на река Върбица в кв. „Изгрев” на гр. Златоград. Надграждане на стоманобетонна защитна стена в кв. „Изгрев” по левия бряг на река Върбица – участъка след моста на ул. Прогрес. Изграждане на нова защитна стоманобетонна/масивна стена по левия бряг на река Чепинска в гр. Рудозем (жилищен район по ул. „Капитан Петко войвода”, блок 33). Осигуряване на по-голям воден обем и възстановяване проводимостта на речните легла чрез изземване на натрупаните наносни отложения и премахване на всички паднали дървета или с опасност да паднат, както и на израсналите във водното течение дървета, дънери и храсти в участъци от реки от област Смолян. След проведена процедура по обществена поръчка с предмет „Изпълнение на инженеринг на 3 броя стоманобетонни подпорни стени на територията на област Смолян“ по обособени позиции, са сключени договори за изпълнение на строително-монтажните работи.

За обект по обособена позиция № 1 „Проектиране и изграждане на подпорна стена на ул. „Петър Берон“ до римски мост по десния бряг на р. Черна, гр. Смолян, община Смолян, област Смолян“ е подписан Договор № АП-03-33-1542 от 22.10.2018 г. с изпълнителя „ДЮЛГЕР“ ООД. За обект по обособена позиция № 2 „Проектиране и изграждане на нова защитна стоманобетонна стена по левия бряг на река Върбица в кв. „Изгрев” – след устието на дерето, протичащо покрай ул. „Бор” в гр. Златоград и проектиране и надграждане на стоманобетонна защитна стена в кв. „Изгрев” по левия бряг на река Върбица – участъка след моста на ул. „Прогрес” в гр. Златоград“ е подписан Договор № АП-03-33-1553/24.10.2018 г. с изпълнителя ДЗЗД „Златоград 2018“. За обект по обособена позиция № 3 „Проектиране и изграждане на нова стоманобетонна стена по левия бряг на р. Чепинска в гр. Рудозем (жилищен район, ул. „Капитан Петко Войвода“ № 33), община Рудозем, област Смолян“ е подписан Договор № АП-03-33-1572/26.10.2018 г. с изпълнителя „РОДОПИ ЛЕНД“ ДЗЗД. Общата стойност за извършването на строителните дейности за трите обособени позиции е 2 145 943,51 лева с ДДС. Строителен надзор на обектите изпълнява „Екоинженеринг“ ЕООД, като Договорът е подписан на 02 октомври 2018 г. след проведена обществена поръчка.

Вирни се горе