Проект "Повишаване на туристическата атрактивност на град Златоград"

Проект "Повишаване на туристическата атрактивност на град Златоград"

Приключи изпълнението на строително- монтажните работи за повишаване на туристическата атрактивност на град Златоград по проект „Повишаване на туристическата атрактивност на град Златоград”, който се изпълнява по ОП „Регионално развитие” 2007-2013, схема за безвъзмездна финансова помощ №BG161PO001/3.1-03/2010 „Подкрепа за развитие на природни, културни и исторически атракции”. Дейностите, включени в изпълнявания проект са съсредоточени върху три обекта, които са разположени в най –интересната и атрактивна част на град Златоград . Два от посочените обекти – Чалъкова къща и къща на Атанас и Тома Пачилови (Музейна сбирка на съобщенията) попадат в обхвата на територия с културно – историческо наследство със статут на групов паметник на културата – „Архитектурно – градоустройствен комплекс № 1“, който съгласно удостоверение, издадено от НИНКН към МК притежва статут на групова недвижима културна ценност. Извършиха се консервационни и реставрационни работи, като извършените дейности са разработени на принципа на минималната намеса и запазване на архитектурната уникалност на обектите.

Обект № 1: Водеща атракция: Реставрация и консервация на Взаимно училище (Музей на просветното дело в Средните Родопи) От реставрационната намеса по паметника са предотвратени течове и предпазени ценните експонати, осигурена е сигурност и подобрена енергийната ефективност.

Обект № 2: Разработване на Чалъкова къща в туристическа атракция: „Представяне на българския бит и култура от втората половина на 19- ти век с демонстрации и обучение”.

Обновяването на къщата даде възможност да се възстановят естетическите и архитуктурни качества на този обект и да се съхрани този паметник на културата. По този начин къщата се превъръща в аткрактивен обект за посещение от туристи, както и ще се даде възможност за включването му в регионални туристически маршрути като обект за посещение с културен интерес. Цялостната реставрация и консервация по сградата и двора и оборудването и въвеждането на техники и програми за интерпретация и анимация в Чалъковата къща ще предостави предлагане на нови атракции на посетителите – демонстрация и възстановка на местни родопски обичаи, традиции, ритуали и събития от ежедневния бит и култура на българина от втората половина на 19 – ти век, демонстрация на живо на традиционни ястия от родопската кухня и възможност за участие в готварския процес, включително участие в производствения процес на домашно кисело мляко и други традиционни млечни продукти и дегустация на готови млечни продукти и други традиционни специалитети, както и експониране на произведения на изкуството и занаятите, свързани с живота на българина от онова време.

Обект № 3: Реставрация и консервация на недвижим паметник на културата Къща на Атанас и Тома Пачилови, приютила Музейна сбирка на съобщенията. Паметника е известен като „Пачилова къща“ и съставлява част от архитектурен ансамбъл от сгради – представители на възрожденската архитектура, които са реставрирани и се ползват за обществени нужди. Тя е строена в края на 19 – ти век. Изградена е на два етажа, като под част от нея има мазе. Приземието съдържа „Потон” и четири стаи с килер. На етажа има „горен потон“ около който са разположени също четири стаи и два килера. Дворът се експонира с вида и функциите си с подмяна на кълдаръма и допълване на озеленяването. С реставрационната дейност по проекта имаме опазен недвижим паметник на културата и спасена от повреждане уникална музейна сбирка, обновен съществуващ туристически обект.

Този документ е създаден в рамките на проект „Повишаване на туристическата атрактивност на град Златоград”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Златоград и при никакви обстоятелства не може да се счета, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

Вирни се горе