Проект „Подкрепа за устойчиво развитие и растеж на град Смолян”

 Проект „Подкрепа за устойчиво развитие и растеж на град Смолян”

Проект „Подкрепа за устойчиво развитие и растеж на град Смолян”

Договор № BG 161 РО 001/5-02/2012/019 от 25.09.2013г.Приоритетна ос 5: „Техническа помощ”; Операция 5.3: „Изграждане на капацитет на бенефициентите по ОПРР”

Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/5-02/2012 “В подкрепа за следващия програмен период”

ОБЩА СТОЙНОСТ НА ПРОЕКТА 549 661,04 лева

СЪФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕФРР 467 211,88 лева

СЪФИНАНСИРАНЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ БЮДЖЕТ 82 449,16 лева

Срок на договора 27 месеца

Общата цел на проектното предложение е:

Създаване на предпоставки за устойчиво развитие и растеж на град Смолян, чрез осигуряване необходимите ресурси и укрепване на капацитета на Община Смолян за успешно участие в изпълнението на оперативната програма за регионално развитие за периода 2014-2020 г. и усвояване на финансовите ресурси по СФ.

Специфични цели:

1.Да се осигурят необходимите средства и предпоставки за генериране и подготовка на готови инвестиционни проекти (project pipeline) за оперативната програма за регионално развитие за периода 2014-2020 г. 2.Осигуряване на списък с одобрени «готови за финансиране» проекти. Стойност на проекта: 549 661,04 лева

Продължителност: 27 месеца

Обектите се намират в одобрените зони за въздействие на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. Смолян. Подбрани са изцяло на принципа за интегрирано градско развитие, в съответствие с урбанистичното планиране и развитие на града.

Подготовката на инвестиционни проекти за градска среда включва:

1.Изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих с обекти: 1.1Ремонт и възстановяване на площадно пространство – нов център /района между поща, театър, музей, библиотека и галерия/. 1.2Реконструкция на пешеходна зона от бул.”България” до ул.”Дичо Петров”. 2.Реконструкция на улична мрежа – 18 броя улици, от които 3 са в зоната на публични функции с висока обществена значимост, а останалите са в зоната с преобладаващи социални функции. Улиците обслужват значителна част от населението на града, като по-голямата част са в двата централни жилищни комплекса ж.к Нов център и ж.к Невяста та. 3.Рехабилитация и ремонт на надлези – включва 4 броя надлези в централната градска част – Нов център. 4.Изграждане на пешеходни алеи – включва три стълбищни подхода обслужващи улиците проф. Асен Василев, Снежанка и Добруджа, както и вързката между ул. П. Р. Славейков към храм Св. Висарион Смолянски. Изграждане и възстановяване на детски площадки – включени са три детски площадки – две в зоната с преобладаващи социални функции и една в зоната с публични функции с висока обществена значимост.

II.Подготовката на инвестиционни проекти за образователна инфраструктура включва:

1.Обновяване на дворно пространство и спортни площадки при VII СОУ „Отец Пайсий” 2.Обновяване на дворно пространство и спортни площадки при Гимназия с преподаване на чужди езици и ОУ „Иван Вазов” 3.Основен ремонт на детска градина „Буратино” – УПИ IV – детска градина в кв.162

III.Подготовката на инвестиционни проекти за културна инфраструктура влючва:

1.Ремонт на сградата на Родопски драматичен театър. 2.Ремонт на сграда на Планетариум – Смолян 3.Ремонт на сграда на Художествена галерия – Смолян. 4.Ремонт на сграда на Библиотека “Николай Вранчев” – гр. Смолян.

Постигнати резултати:

1.Създаден екип за управление на проекта. 2.Разработени, съгласувани и проведени обществени поръчки за избор на изпълнители на услуги за изготвяне енергийни обследвания и технически паспорти на сградите включени за проектиране в настоящото проектно предложение, извършване на дейности по проектиране, дейности по публичност и провеждане на обществени обсъждания и одит. 4.Сключени 5 бр. договори с изпълнители. 5.Популяризан приноса на ЕФРР и правителството на Р България за осъществяване на проекта и осигурена е публичност, прозрачност и гласност на изпълнението на дейностите по проект. 6.Проведени 2 бр. обществени форуми за обсъждане на обемно-пространствени решения за обектите, включени в проекта. 7.Изготвени 5 бр. обследвания за енергийна ефективност, 5 бр. сертификати за актуално състояние на потреблението на енергия и 5 бр. технически паспорти на строежите за сградите, включени в проекта 8.Подготвени, съгласувани и одобрени 37 бр. работни инвестиционни проекти с издадени разрешения за строеж. 9.Извършена независима одиторска проверка на разходите по проекта. 10.100 % верифицирани разходи по проекта.

Вирни се горе