Проблемът със съхнещите заради дървесен корояд гори в Смолянско е преодолян

Проблемът със съхнещите заради дървесен корояд гори в Смолянско е преодолян

Проблемът със съхнещите иглолистни гори в Смолянска област, засегнати от дървесен корояд е разрешен. Това заяви областният управител Недялко Славов на пресконференция с участието на представители на Районната дирекция на горите, Южноцентралното държавно предприятие /ЮЦДП/ и Лесозащитна станция- Пловдив. Приключил е добивът на над 91 процента от повалената и съхнеща дървесина в региона, поразена от природни бедствия и корояд, според данни на ЮЦДП към началото на октомври. Общо 3.3 млн. кубика е пострадалата дървесина в държавните гори на територията на ЮЦДП, а 1.2 млн. куб. м от инвентаризираното количество е в област Смолян.

Над 2.9 млн. кубика от засегнатата дървесина е добита и извозена от горите, сочи справка на ЮЦДП. Около 124 хил. куб. м от падналата дървесина остава засега неусвоена, тъй като е в недостъпни горски територии, до които няма пътища. Междувременно от предприятието вече е купена техника за прокарване на горски пътища до трудно достъпни басейни. Ускореният добив на засегнатата от стихии и корояд дървесина е постигнат в резултат на доброто взаимодействие на институциите и предприетите мерки за разрешаване на проблема, бе посочено на пресконференцията. Според Недялко Славов нанесените щети са сведени до минимум, благодарение на спешните мерки и създадената организация за преодоляване на проблема. Един от стимулите за местното население е намаляването на таксата за добив на дърва за огрев от 5 лв. на 1 лв./куб. м, отнасящо се само за горите с поражения от ветровал и корояд. В резултат на промени в министерски постановления са облекчени процедурите при възлагане на дърводобив в поразени площи.

Лесоспециалистите отчетоха добри резултати по отношение на естественото възобновяване на площите със санитарни и принудителни сечи. Дали ще се пристъпи към залесяване, ще се реши след изтичане на 3-годишен срок за преценка на процеса на естествено възобновяване. От ЮЦДП отчитат през тази година спад на инвентаризираните площи с нападение на корояд, сравнявайки с данните за 2016-17 г., което в голяма степен се дължи на мерките за добив и извозване на съхнещата дървесина.

Вирни се горе