Планинарска среща в памет на алпиниста Христо Христов

Планинарска среща в памет на алпиниста Христо Христов

Тази година се навършват 13 години от гибелта на смолянският алпинист

Традиционна планинарска среща в памет на алпиниста Христо Христов организират на 20 май (събота). Тя ще се проведе пред стената за катерене до екопътека „Невястата“, която се намира над параклиса „Св.Пантелеймон” по пътя Смолян-Пампорово. С помощта на инструктури, от 10 до 14.00 часа, ще могат да се използват съоръженията. С безплатен достъп ще бъдат изкуствената стена за катерене, Железен път – системата от метални стълби и парапети, позволяваща преодоляването на труднодостъпни скални терени, екипирани турове за скално катерене и Алпийски тролей. От 14,00 часа ще бъдат наградени най-добрите и ще бъде закрито състезанието.

Организатори на събитието са Клуб по алпинизъм „Христо Ботев”, Свободно Европейско общество и Община Смолян, която ще предостави безплатен транспорт от църквата „Св. Висарион Смоленски“. Тръгване – в 9.30 часа, съобщиха за SmolyanNews.com

Организаторите канят жителите и гостите на град Смолян да участват в планинарската среща в памет на смолянския алпинист.

Христо Христов прави безкислородно изкачване на „Еверест” на 20 май 2004 г. На слизане, остава завинаги под върха. Паметни са неговите думи: „Не е важен върхът, а пътят извървян до него”.

Вирни се горе