Приключват дейностите по проект "Нови възможности за грижа" в Чепеларе

Приключват дейностите по проект "Нови възможности за грижа" в Чепеларе

През месец март 2015 г. в община Чепеларе стартира изпълнението на Проект № 2014BG05M9OP001-2.2015.001-C001 „Нови възможности за грижа“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките русурси 2014-2020“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Община Чепеларе е партньор по проекта на Агенция за социално подпомагане – София.

Целта на проекта беше: подобряване качеството на живот на хора с увреждания и възрастни болни лица, както и преодоляване последиците от социалното изключване и бедността.

Целевите групи бяха:

хора с увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване;

хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване;

семейства на деца с увреждания;

самотно живеещи тежко болни лица.

В рамките на срока бяха подадени 162 заявления от кандидат-потребители и 99 заявления от кандидати за лични асистенти.

На 14.05.2015 г. бяха сключени първите договори за обслужване с първите 22 потребители и избраните от тях лични асистенти. През месец февруари бяха назначени още двама лични асистенти, които да обслужват двама потребители на услугата. През последния месец от проекта бяха назначени и 5 медицински специалисти, които да оказват необходимата медицинска помощ на потребителите на социалната услуга „личен асистент“. Услугите се предоставяха, както в град Чепеларе, така и в някои села на общината: с. Павелско, с. Хвойна, с. Малево, с. Забърдо и с. Богутево.

Срокът на изпълнение на дейностите по проекта приключва на 29.02.2016 г.

Вирни се горе