Приключиха грижите за 56 лица с увреждане в Чепеларе

Приключиха грижите за 56 лица с увреждане в Чепеларе

Община Чепеларе успешно приключи с грижите за 56 лица с увреждания, след като преди година и половина беше създаден беше създаден Център за услуги в домашна среда, към който бяха наети 25 безработни лица – 12 домашни помощници, 6 лични асистенти, 6 социални асистенти и 1 управител.

„Община Чепеларе ще продължи да осигурява финансиране за социални асистенти, които ще полагат грижи за хората с трайни увреждания, които са с ограничения или невъзможност за самообслужване, като част от устойчивостта на социалния проект, който изпълнихме”. Това съобщи кметът на Чепеларе Тодор Бозуков по време на пресконференция.

За период от 12 месеца персоналът на центъра предостави социални услуги на общо 56 потребители от град Чепеларе и 5 кметства в общината – възрастни, самотно живеещи и хора с увреждания. Предоставянето на почасови услуги на нуждаещите се лица се изразяваше в помощ за поддържане на лична хигиена, при хранене и взимане на лекарства, предписани от лекар, помощ при извършването на рехабилитационни или други специализирани услуги в дома на потребителя, придружаване до болнично заведение. Предоставяха се почасови услуги за комунално-битови дейности като пазаруване, поддържане на хигиената в жилищните помещения, обитавани от ползвателите, извършване и съдействие за дребни битови ремонти, на административни услуги и плащания, приготвяне на храна с продукти на потребителя. При почасовите услуги в подкрепа на социалното включване хората с увреждане получаваха помощ в общуването и осъществяване на социални контакти, за придружаване при посещения на културни мероприятия, при писане на писма, заявления и подаването им до съответните институции и всякаква друга дейност, изразена в социална работа с представителите на целевата група.

„Изпълнението на дейностите по проекта допринесе за създаването на условия потребителите, ползвали услугите „Социален асистент”, „Личен асистент” и „Домашен помощник” да водят достоен живот в семейната си среда, а членовете на техните семейства – да имат активен професионален живот.”, отбелязват от администрацията на Община Чепеларе.

В изпълнение на дейностите бяха проведени процедури за възлагане на обществени поръчки и бяха сключени договори с изпълнители за: публичност по проекта, обзавеждане и оборудване на Центъра за услуги в домашна среда – Чепеларе, доставка на работно облекло и лични предпазни средства. Проведоха се въвеждащо и две поддържащи обучения на домашните помощници, личните и социални асистенти, с цел осигуряване на професионална грижа и постигане на стандарти на услугите. С оглед постигане на ефективна и устойчива държавна политика за подкрепа на лица, нуждаещи се от обслужване в ежедневието си, съгласно сключения договор за изпълнение на проекта, община Чепеларе ще осигури устойчивост на ЦУДС поне една година след приключване на дейностите и одобрение на окончателния доклад по проекта. Социалните услуги ще се предоставят със средства от общинския бюджет. Досега социалните услуги се предоставяха на хората с увреждания чрез проекта „Център за услуги в домашна среда – Чепеларе”. Той се реализира от Община Чепеларе съгласно договор BG051PO001-5.1.04-0154-C0001, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, по Схема за безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-5.1.04 „Помощ в дома”. Договорената общата стойност на проекта е 191 690,55 лв., а продължителността – 18 месеца.

Вирни се горе