Приключи поредният успешен проект на община Смолян по Норвежката програма за енергийна ефективност на учебни заведения

Приключи поредният успешен проект на община Смолян по Норвежката програма  за енергийна ефективност на учебни заведения

Финална пресконференция по проект „ПРИЛАГАНЕ НА МЕРКИ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ВЪЗОБНОВЯЕМА ЕНЕРГИЯ В ТРИ СГРАДИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА СМОЛЯН – II ОУ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ“, VI ОУ И ГПЧЕ „ИВАН ВАЗОВ“ И ОДЗ 3 „РОДОПЧАНЧЕ“ се проведе в общинска администрация- Смолян. Зам.-кметът Марин Захариев посочи пред медиите, че това е поредният успешен проект на община Смолян.

Програма BG04 “Енергийна ефективност и възобновяема енергия” се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014 въз основа на подписан меморандум за разбирателство между Република България и Кралство Норвегия, Исландия и Княжество Лихтенщайн.

Общата стойност на проекта е 623 417,47 лева.

Главната му цел е постигане на икономии по отношение разходите на електрическа и топлинна енергия в сградите, които са общинска собственост. Така ще бъде постигнато голямо намаление на емисиите на парникови газове, което пряко кореспондира с целите на грантовата схема "Мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи“.

Партньор на Община Смолян по проекта е „Енок-Сентерет – Център за енергийна ефективност“, гр. Орста, Норвегия – организация със дългогодишна практика в области като отопление, охлаждане, автоматизация, околна среда, сгради, електро, енергиен мениджмънт и др. Компанията притежава сертификат за одобрение от правителството и допринесе с обучения и консултации в областта на енергийната ефективност и възобновяемата енергия, за постигане на по-добър ефект от прилагане на мерките в общинските сгради.

Контактите и връзките, направени при изпълнение на дейностите съвместно с норвежките партньори — срещи и обучения за обмяна на опит, допринесоха за укрепване на двустранните отношения, които ще продължат и следа проекта.

Изпълнени са всички заложени дейности по него. Подменена е горивната база и отоплителна инсталация за използване на биомаса (пелетно гориво) и инсталиране на соларна система за битово гореща вода" в сградата на детска градина "Родопчанче” (ОДЗ №3). Подменена е и горивната база и отоплителна инсталация за използване на биомаса (пелетно гориво) в сградата на ОУ “Проф. Д-р Асен Златаров”(ІІ ОУ). Съгласно енергийните обследвания на двата обекта на интервенция при подготовка на проектното предложение, очаквани спестявания на енергия – 437,5 МWh/годишно, т.е около 60%.

Като част от дейностите за публичност и информация, включени в проекта, бе проведено анкетно проучване за мнението на обществеността в Смолян относно използването на възобновяеми енергийни източници, опазването на околната среда и в частност повишаване качеството на атмосферния въздух, като една от най-дискутираните теми в нашия град. Анкетирани бяха 239 души. Данните от проучването ще бъдат използвани в действията на общината в посока създаване на чиста и екологична среда за живот в планинския град. След обобщаване и анализ на резултатите от проучването бяха изведени следните изводи:

9,2 % от анкетираните са отговорили, че в домакинството им има 3 или повече коли. Увеличава се дела на домакинствата избиращи използването на пелети и електричество за отопление – 18,4 %, въпреки че е много по-малък от използващите дърва/въглища. Положителна е тенденцията към увеличаване дела на домакинствата, които използват соларни панели – 11,7 %, както и броят на тези, които биха използвали такива – 22,5%.

Хората съзнават, че основния замърсител на въздуха в Смолян са печките с дърва – 73 % са посочили този отговор. Има необходимост и трябва да се търсят възможности за подпомагане на хората за внедряване на енергийно спестяващи мерки и за използване на възбновяеми източници в домовете им.

Вирни се горе