Приеха Бюджет 2018 на Община Смолян

Приеха Бюджет 2018 на Община Смолян

С 24 гласа „за“, 1 „против“ и 4-ма „въздържали се“, общинските съветници приеха бюджета на община Смолян за 2018 г. Дебатът за най-важната финансова рамка продължи три часа на днешното заседание. Против гласува ръководителят на групата на БСП Стефан Сабрутев, а четирима, сред които Кирил Асенов и Кирил Хаджихристев от КРОС се въздържаха.

Бюджетът на община Смолян е в размер на 37 722 622 лв. Субсидията от републиканския бюджет за т.г. ще бъде в размер на 23 377 715 лв. Общината залага на данъчни приходи от 3 675 000 лв. и неданъчни постъпления в размер на 11 737 199 лв. През настоящата година средствата за образование се увеличават с 19 на сто и достигат до 12 144 981 лв. Заложени са и 860 100 лв. за зимно поддържане и снегопочистване на пътищата.

“Това е най-слабият бюджет от 15 години насам”, каза при обяснението си на отрицателния вот Стефан Сабрутев. Според него приетият бюджет противоречи на закона.

„Проектът за бюджет е съобразен с икономическите тенденции и план за развитие, целящи постигане на достоен стандарт на живот, съвременна инфраструктура, привлекателна жизнена среда, съвременни условия за образование, бизнес и инвестиции, град богат на културен и спортен календар, туристически атракции", обясни кметът Николай Мелемов.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Стоян Иванов заяви на сесията, че този бюджет е изработен на база местни данъци и такси, които са запазени в същия размер. „Това е най-реалният бюджет през последните години, с който ще осигурим спокойствието на нашите граждани и едно стабилно развитие на общината“, посочи още Иванов.

Вирни се горе