Президентът Румен Радев посети смолянското село Смилян

Президентът  Румен Радев  посети смолянското село Смилян

Той постави финалната половинка фасулево зърно върху паното за Гинес, изработено от смиляснски фасул

Президентът на Република България Румен Радев бе гост на смолянското село Смилян. Той бе посрещат от кмета Чавдар Червенков и жителите на Смилян пред сградата на читалище „Проф. д-р Асен Златаров 1927“. След кратък музикален поздрав от децата на Смилян, президентът посети етнографската сбирка “Смилянски фасул и традиционни родопски терлици”, за да се запознае с традиционната практика на отглеждане на прочутата местна култура, местните традиции и историята на селото..

Румен Радев постави финалната половинка фасулево зърно и така паното за Гинес от смилянски фасул вече е изцяло завършено. Броя на участниците в направата му стана 23 045 души.

Направата на паното започва през далечната 2006 година, а първото фасулево зърно на него е поставено от д-р Петър Фиданов –областен управител на Смолян тогава. Идеята за паното е на тогавашният кмета на село Смилян Сафидин Чикуртев и на инициативна група, а дизайна на изображенията върху канавата – на местният художник и дърворезбар Илко Велинов.Предстои паното да бъде почистено и консервирано, след което ще бъде регистрирана кандидатурата за вписване в книгата на рекордите на Гинес.

Вирни се горе