Премахнаха седем опасни дървета в Смолян

Премахнаха седем опасни дървета в Смолян

Премахнаха 7 опасни дървета в Смолян от началото на пролетния сезон, съобщи ландшафтният архитект на фирмата по чистота „Титан Клинър” инж. Людмил Гочев. Той обясни, че още над 30 дървета са подкастрени, като дейностите ще продължат до края на месеца.

Заради тежката зима, работата по обезопасяване на дървета, подкастрянето им и оформянето на храстите са започнаха в края на месец февруари. В предишни години тази дейност се е извършвала през периода декември -януари. „Въпреки, че подрязването приключва в края на април, работата по зелената система на Смолян ще продължи, тъй като все още има опасни клони, които трябва да се подкастрят и през лятото”, отбеляза инж. Гочев. Той обясни, че рязането на дървета и клони става след заявка и нареждане от общината, която може да бъде сезирана от гражданите с молба или жалба. Със заповед на кмета на общината се сформира комисия, която прави оценка на даденото дърво и ако е опасно, излиза със становище то да бъде премахнато. В частните имоти, собствениците сами трябва да поемат ангажимент за премахване на опасни дървета и клони. Инж. Гочев добави, че в Смолян количеството на дърветата с височина над 17-20м. е значително.

Растения с подобна височина се считат за опасни, тъй като са уязвими при силен вятър и дебел сняг. В близост до фасадите на сгради, те причиняват аварии по покривите, тъй като разместват керемидите, а листата им запушват олуците. Инж. Гочев каза още, че екипите на „Титан” срещат сериозни трудности при изпълнение на заявките на общината за премахване на опасни дървета и клони. Най-често около тях има множество паркирани автомобили, които затрудняват достъпа и служителите не могат да си свършат достъпа. Дори да има достъп обаче рязането е невъзможно, тъй като колите могат да се повредят. Това налага служителите по озеленяването да поставят табели и така да призовават собствениците да не паркират в деня, в който се предвижда кастрене. Друг проблем са кабели, които оплитат клоните. Най-често става дума за проводници на кабелните телевизии, интернет, телефони, а на места и електричество. Така вместо служителите да свършат бързо своята работа се налага първо да разплитат и обезопасяват кабели,съобщиха от фирма “Титан Клинър”.

Вирни се горе