Представиха резултатите по проект: „По-добри политики чрез партньорство и участие на заинтересованите страни

Представиха резултатите по проект: „По-добри политики чрез партньорство и участие на заинтересованите страни

На финална пресконференция в община Смолян бяха представени резултатите от изпълнението на проекта “По-добри политики чрез партньорство и участие на заинтересованите страни”, финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ с рег. номер А 10 -13-44/02.02.2012 г., по Оперативна програма „Административен капацитет” 2007-2013, Приоритетна ос I „Добро управление”, подприоритет 1.3. „Ефективна координация и партньорство при разработване и провеждане на политики”, бюджетна линия BG051PO002/10/1.3-04.

Срещата бе открита от зам.-кмета на община Смолян Марин Захариев. На нея присъстваха и ръководителят на проекта Замфир Копчев, доц. д-р Стилиян Димитров- ключов експерт, гл. финансист на общината Венера Аръчкова, председателят на ОбС – Смолян адв. Филип Топов, съветници и др.

Пред медиите доц. Димитров обясни, че целта на проекта е подобряване процеса на стратегическо планиране в община Смолян с участие на заинтересовани страни за подобряване на капацитета на местно ниво за извършване на дейности по стратегическо планиране и насърчаването им, реализиране на необходими подготвителни дейности за актуализация на Общински план за развитие 2007-2013, както и проучване и прилагане на добри практики от други държави – членки на ЕС за стратегическо планиране в партньорство със заинтересовани страни. Проектът като целeви групи обхваща Общинска администрация Смолян, Общински съвет Смолян и социални партньори.

В рамките на дейностите са изготвяни и проучени основните характеристики в отделните сфери на социално-икономическото развитие на община Смолян – природни, човешки и териториални ресурси, икономическо, социално и инфраструктурно развитие и опазване на околната среда.

Изготвен е Анализ на икономическите и социални характеристики на община Смолян, в който са обхванати всички сфери на развитие на община Смолян. Анализът започва с преглед и оценка на природо-географското положение на общината и природните ресурси, след което са представени различните сфери в обществения живот и развитието. На базата на изготвения Анализ екипът на ДЗЗД “Визия за Смолян” разработи SWOT анализ на Община Смолян, както и тенденции в социално-икономическото развитие в Община Смолян. Те бяха представени пред местната общност на 16 май 2013 г. Проведени бяха 7-двудневни обучения на представители на Общинска администрация, Общински съвет и заинтересованите страни. За целите на обученията бяха осигурени програми, материали, график, списъци на присъстващите, сертификати, снимков материал и формуляри за обратна връзка, доклади.Обученията за консултиране на политиките провеждани от общинската администрация бяха водени от лектори и експерти, компетентни в съответния сектор. 6 работни групи обсъждаха политиките в секторите "Устройство на територията”, „Строителна дейност и екология“, „Общинска собственост“, „Обществени дейности и заетост“, „Икономическо развитие, проекти, програми, международни и младежки дейности“, „Финансово счетоводна дейност и бюджет“. Обученията завършиха с обобщаваща кръгла маса. По проекта бяха проведени и 3 обществени обсъждания в с. Широка Лъка, с. Момчиловци и с. Смилян.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Вирни се горе