Представиха фотоалбума „Чепеларе през XX век“

Представиха фотоалбума  „Чепеларе през XX век“

Вчера, 15 септември, в салона на НЧ „Родопска искра“ 1880 в гр. Чепеларе беше представен пред публика фотоалбумът „Чепеларе през ХХ век“, събрал в себе си 400 фотографии, свидетелстващи „от първа ръка“ за историята на града през миналото столетие. Фотосите са от архива на Крум Савов, Борис Савов и Крум Борисов Савов и са дарени на съставителите от наследниците на именитите фотографи.

Съставянето на забележителното издание е дело на Зоица и Коста Начеви. Благодарение на тях Зеленото сърце на България притежава част от своята история в кадри, съчетаващи документална и художествена стойност – за което Община Чепеларе изразява своята огромна признателност! Любопитна подробност, споделена от съставителите, е тяхното намерение албумът да бъде готов и представен на същата дата през 2019 година, в чест на 55-годишнината от обявяването на Чепеларе за град. По ред причини това намерение е претърпяло провал, но така пък вчерашното събитие беше приятна изненада за семейство Начеви, случвайки се все пак на избраната от тях дата. “Това е най-смисленото събитие в тази сфера, което се е случвало напоследък”, коментираха фигури от културния живот на Чепеларе. „Председателят на читалището Ангел Николов и секретарят Адриана Иванова с много ентусиазъм и перфектна организация успяха да създадат една много топла и задушевна атмосфера. Трогнаха ни с оказаното внимание и изказаните добри думи за труда ни по съставянето на албума. Благодарим на чепеларци за радушния прием, на зам.-кмета г-жа Антоанета Аговска и кмета г-н Боран Хаджиев за това, че приеха присърце идеята за издаване на фотоалбума и осигуриха неговото финансиране, благодарим за оказаната съпричастност и проявеното родолюбие, за тяхното отговорно отношение към историята на Чепеларе и съхранението и́ за идните поколения“, написаха пък Зоица и Коста Начеви в социалната мрежа Фейсбук.

Издаването на албума е финансирано от Община Чепеларе, благодарение на което почти целият тираж от 500 броя остава в града и общината. Всеки желаещ може да закупи албум на място в сградата на Общинска администрация. Цената е 25 лв. Изложба на фотографии от албума може да де види във фоайето на НЧ “Родопска искра” 1880 до 27 септември.

Вирни се горе