Празник на въртяното кафе в Златоград

 Празник на въртяното кафе в Златоград

Златоград е домакин на Празника на кафето, следвайки маршрута на черната напитка от керваните до съвременното еспресо. В Стария град пък се приготвя известното “въртяно” кафе на пясък, станало запазена марка за Златоград.

Най-новият празник е включен в културния календар на Златоград и се провежда днес и утре в Златоград. Приготвяно на пясък кафе, „въртяно” на поднос е една от туристическите атракции в Етнографския ареален комплекс в Златоград.

Пред стотици гости бе представена възстановка на Пътя на кафето, както и на начина за приготвяне на „въртяно” кафе, което се превърна в запазена марка на Златоград. „Завъртяното” кафе се вари върху горещ пясък, след което се сервира с ритуално движение на подноса. При въртенето на чашите в кръг вертикално не пада и капка от ароматната течност, а според майсторите завъртането е част от тайната рецепта за специфичния вкус на златоградското кафе. Местното кафе на пясък вече е толкова популярно, че кафенето, в което се сервира, е една от първите спирки на туристите, посещаващи Златоград. Първият майстор на варено на горещ пясък кафе е Кардашлъка. Той изучил занаята като чирак в Сирия и връщайки се в Златоград “завърта” кафе и кафенета.

Календарът на Златоград се допълва през последните години от нови празници, привличащи туристи от страната и чужбина. Сред събитията в Етнографския комплекс са известната възстановка „Едни пазарен ден в Златоград от преди 100 г.”, Делювите празници, „Трифониада” и Празник на родопското чеверме.

Вирни се горе