Празник на пъстървата стяга община Девин за децата от детските градини

Празник на пъстървата стяга община Девин за децата от детските градини

Специален празник на пъстървата ще бъде организиран за децата от детските градини на територията на община Девин.

Целта на празника е наред със забавленията малчуганите между 2 и 7 години да се информират за околната среда и биоразнообразието по един забавен и интересен за тях начин, с което от своя страна ще допринесе за формирането на отговорно отношение към природата в региона, съобщи радио Девин.

Празникът е в рамките на проект „Екологично възпитание в действие” и цели да възпита ценностите и културата сред жителите на община Девин, което ще осигури съхраняването на природното наследство и ще допринесе за развитието на устойчив туризъм.

Предвидено е над 300 деца от детските градини на територията на цялата община да вземат участие в специалния празник на пъстървата, като в него ще се включат и родители.

Общо три специализирани мероприятия за деца и възрастни са предвидени в рамките на проект „Екологично възпитание в действие”. Освен празник на пъстървата, в който за децата ще има награди, ще има изложба и кетърниг с рибен сандвич. Децата, които са от селата в общината ще бъдат транспортирани до град Девин за участието им в мероприятията. Предвидено е също така състезание за деца и родители по риболов. Ще бъде подготвена и изнесена тематична беседа за риболова, а за участниците в състезанието ще бъде закупена екипировка и рибарски принадлежности. На малчуганите от детските градини в Триград, Гьоврен, Грохотно и Настан и техните родители ще бъде осигурен транспорт за участие в надпреварата.

Чрез тези мероприятия се цели жителите в общината да имат едно подобрено разбиране за значението на ековъзпитанието и образованието на техните деца. Чрез участието си в мероприятията децата ще обогатят знанията си за рибния свят, а календарът на детските градини ще бъде допълнен с още едно ниво – иновативно мероприятие.

Дейностите, които ще се изпълнят са по проект „Екологично възпитание в действие”, съобщиха от общинската управа. Одобреното проектното предложение е по мярка 2.1 на Местната инициативна рибарска група „Високи Западни Родопи”. Община Девин има подписан договор с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури за предоставяне на безвъзмездна помощ в рамките на близо 100 000 лв.

Вирни се горе