Празник на гайдата се проведе в Златоград

Празник на гайдата се проведе в Златоград

Празник на гайдата се проведе днес в Златоград. Фиестата започна в 11 часа на мегдана в Етнографския ареален комплекс.

Първото изпълнение беше на гайдарският състав „Дельо Хайдутин“, член на който е и кметът Мирослав Янчев. Негов ръководител е Тодор Кайков. Концертът на гайдарския състав „Дельо Хайдутин и приятели“ е под наслов „Гайдата – от траките до днес“.

В концерта участва и танцовият състав „Опа-Иха“ от Рудозем с художествен ръководител Екатерина Лазарова, индивидуални изпълнители от рудоземското читалище „Христо Ботев – 2000“ с ръководител Соня Борисова, танцов състав „Акрани“ при ОНЧ ”Просвета-1908” – Златоград, с художествен ръководител Даниела Тасева и младежка фолклорна група при ОНЧ ”Просвета-1908” в Златоград с художествен ръководител Нели Шъкова.

От 12.30 ч. в двора на Взаимното училище в Златоград се състоя беседа за историята на гайдата от траките до днес. Имаше и демонстрация за начина, по който се изработва родопска каба гайда. Празникът се финансира по проект от Програма за развитие на селските райони по линия на МИГ Кирково-Златоград. Със средствата от проекта ще бъдат закупени и 30 родопски носии за деца и младежи от самодейния гайдарски състав към сдружение „Дельо Хайдутин“, гр. Златоград, съобщи Тодор Кайков, ръководител на състава и председател на управителния съвет.

Празникът на чевермето, който се провежда от 2014 г. покрай Гергьовден в Златоград, тази година беше отменен. Решението бе взето на 14-ти април – в период, когато имаше пик в разпространението на коронавирус в общината.

Вирни се горе