Прави се корекция на коритото на р. Ерма като мярка срещу замърсяването от хвостохранилището

Прави се корекция на коритото на р. Ерма като мярка срещу замърсяването от хвостохранилището

Корекция на коритото на река Ерма се извършва като мярка срещу замърсването от хвостохранилището край Златоград. Проверка на 4 декември на място установи, че вече са започнали действията по коригирането на реката в съответствие с предписанията на РИОСВ – Смолян.

Целта е намаляване на размътването на хвоста в опашката на хвостохранлището „Ерма река“, като се уловят свежите води на реката и се отведат относително бистри в утаечното езеро. Очакваният ефект е предотвратяване на замърсявания при интензивни валежи.

РИОСВ – Смолян е започнала административно-наказателна процедура срещу оператора на хвостохранилището „Горубсо Златоград“ АД за налагане на санкции. След среща с областния управител на Смолян Недялко Славов е взето решение да се направи междуведомствена проверка с представители на всички институции, които имат отношение към решението на проблема. Заедно с това продължава и засиленият съвместен контрол от страна на органите на МОСВ – РИОСВ – Смолян и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР), като отново се вземат водни проби. Операторът на хвостохранилището също извършва ежедневен мониторинг на отпадъчните води от изхода на хвостохранилище в съответствие с даденото предписание от инспекцията, съобщиха оттам.

Вирни се горе