Повече от четири часа продължи отчета на кмета Дора Янкова в кв. Устово

Повече от четири часа продължи отчета на кмета Дора Янкова в кв. Устово

Повече от четири часа продължи срещата на кмета Дора Янкова с жителите на смолянския квартал Устово. Снощи в читалище „Кирил Мадажаров” в квартала кмета на Смолян представи отчет за свършеното в мандата 2007-2011г. На срещата присъстваха около 100 жители на квартала, както и представители на общината и Общински съвет- Смолян, сред които зам.-кмета Михаил Генчев, секретарят Петър Харадинов, директорът на Дирекция „Социална и хуманитарна дейност” – Христо Георгиев, директорът на Дирекция „Програми, проект и международна дейност” – Илия Годев, директорът на Дирекция „Административно и информационно обслужване” Евгений Атанасов, общинските съветници Милко Гавазов, Илия Сбирков, Коста Начев и др.

Срещата откри председателят на Общински съвет- Смолян адвокат Иван Апостолов.

В продължение на два часа кметът Дора Янкова представя пред жителите на квартала резултатите от четиригодишното управление с конкретни цифри и обекти, а след това в продължение на два часа кмета и присъстващите дискутираха актуални въпроси за квартала. Янкова отчете успешен мандат с изпълнени четири обещания, дадени през 2007г. Това са подкрепа на образованието, като инвестиция в бъдещето на Родопите и България, инвестиции за промяна на вода, канал, пътища и инфраструктура, с което трите основни квартала на града вече са равнопоставени. Активност в усвояването на европейските програми и развитие на туризма.

В сферата на образованието кметът на Смолян отчете инвестиции от 10 458 000лв., като от тях 8 140 00лв.в училища и 2,5 млн.лв. в детски градини. Парите са вложени в саниране и обновяване на материалната база. Отделно общината е предоставила 7 ученически автобуса за превоз на децата в малките населени места, подкрепя 121 пътуващи ученика в общината, издържа маломерните паралелки в селата, за да се запазят живи. Паралелно с това са инвестирани средства за ремонт на басейна в 7-мо СОУ, където децата плуват безплатно. Общината заделя и 100 000лв. за издръжка на планетариума и ОДК, които в противен случай е трябвало да се закрият. Янкова изказа гордост и от единствената по рода си кампания в страната – „Красив Смолян”, по която 750 средношколци са имали възможност за работа през лятото. Сред постигнатите добри резултати в тази сфера е и възстановяването на изгорялото училище в село Арда.

В областта на социалната политика кмета отчете 600 работни места, открити в общината чрез Европейския социален фонд, за което администрацията е обявена за „Работодател на 2010”г. Ремонтирани и обновени са 4 –те социални дома в общината, развита е програмата за приемна грижа, чрез която има 16 приемни семейства, отглеждащи 16 деца. Изградени са защитени жилища, продължава социалния патронаж по домовете, помагащ на 68 души всеки ден. Отделно общината през зимата разкрива социална трапезария за 160 души, на стойност 60 000лв. Добре работи и програмата „Личен асистент”, обхващаща 67 души. Отделна е политиката за пенсионерските клубове, в чийто ремонт за последните години са вложени 150 000лв, а заедно с помощта за дейност сумата е 300 000лв. Направен е ремонт на сградата на Съюза на слепите за 72 000лв. „Община Смолян се превърна в модел за пример в страната, когато става дума за социални услуги”, посочи Янкова и обясни, че това е политика, която в кризата се усеща най-силно от гражданите.

Вирни се горе