Повече гурбетчии от Доспатско отиват в Англия, заради брекзит

Повече гурбетчии от Доспатско отиват в Англия, заради брекзит

Противно на очакванията, гурбетчийската вълна от села в Община Доспат се увеличава, а причината според местните кметове е неяснотата около Брекзит. Около половината от жителите на селата Црънча и Барутин ги напускат тази пролет, за да търсят препитание в различни европейски държави.

Преобладаваща част от гурбетчиите от района се отправят към Великобритания, а процедурата за излизане на кралството от ЕС кара дори колебаещите се кандидат-емигранти от родопските села да стегнат куфарите, надявайки се като за последно да припечелят някой лев, предаде Дарик.

“Мигрантските курсове от доспатските села обичайно потеглят в месеците от януари до април”, обясняват местните кметове. “Вълната от заминаващи на работа из Европа през тази пролет се разраства”, обяснява кметът на Црънча, Юли Делибашев.

Около 350 от обитателите на селото, с 620 жители са гурбетчии във Великобритания, Холандия, Германия, Испания. Много от тях вече изтеглят в чужбина и семействата си, но част от децата на работещите зад граница са оставени на грижите на баби и дядовци.

Предимно възрастни хора и деца остават в Барутин през лятото, след като мъжете и повечето хора в трудоспособна възраст заминат на гурбет,обясняват от кметството. Доста жители на селото има и в Испания.

“Контактът с родителите зад граница е ежедневен, макар и през интернет и социалните мрежи”, твърдят местните управници в Доспатско.

Вирни се горе