Поставиха под карантина над 10 декара площи в Барутин

Поставиха под карантина над 10 декара площи в Барутин

Над 10 декара площи засегнати от рак по картофите в землището на доспатското село Барутин са поставени под карантина за срок от 10 г. Със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков в тези площи се забранява засаждането и отглеждането на картофи, домати, разсади и посадъчен материал, съобщи БНР. Ниви с разпространение на рак по картофите са установени в пет местности в района на Барутин. В земите, поставени под карантина ще бъде ограничено преминаването на домашни животни и придвижването на земеделска техника.

Определени са около 200 дка буферни зони в землището, в които ще се допуска засаждане на картофи, но само от устойчив на заразата сорт. Картофите от тазгодишната реколта, произведени в нивите под карантина, не могат да се използват за посадъчен материал, нито да напускат пределите на Барутин, се посочва в заповедта.

От Областната дирекция по безопасност на храните продължават изследванията на проби от ниви в района на Барутин. Първите случаи на рак по картофите в област Смолян бяха открити през 2011 г. в села в община Смолян, след което заразените ниви бяха подложени на карантина.

Вирни се горе