Посрещнахме шампионката от Спешъл Олимпикс Златина Дерменджиева

 Посрещнахме шампионката от Спешъл Олимпикс Златина Дерменджиева

Благодаря на Спешъл Олимпикс, на моите учители, на моя клас, на моите треньори и на моя кмет, каза на тържеството в Ресурсния център развълнуваното момиче

Злати, ние се гордеем с теб, ти си нашата шампионка, каза кметът Николай Мелемов, който бе гост на тържеството, подготвено в Ресурсния център в Смолян по посрещането на медалистката от Спешъл Олимпикс 2013 Златина Дерменджиева. Градоначалникът връчи на 10-годишното момиче поздравителен адрес от община Смолян и материална награда от 200 лв. Тази скромна сума е за теб и сестра ти, подчерта кметът.

Той благодари на Спешъл Олимпикс за възможността да участва нашата състезателка, както и на учителите и възпитателите от Ресурсния център и Шесто ОУ, където учи Златина. В такива моменти, като този, човек разбира, че си е заслужавало всичко, което се прави, за да бъдат успешни и щастливи нашите деца, посочи още Мелемов. Благодаря на Спешъл Олимпикс, на моите учители, на моя клас, на моите треньори и на моя кмет, каза развълнуваната Златина. Поздрав към нея и музикална програма изнесоха нейните съученици от ІV а клас и малчуганите от ОДЗ „Радост”. Специални благодарности получи и класната на момичето Златка Табакова и ресурсната й учителка Нася Николова. Директорката на Ресурсния център Мария Семерджиева поздрави Златина и подари подаръци на нея и близначката й Ани. Обичта ни към теб е безкрайна, гордеем се с теб, бъди жива и здрава, посочи Семерджиева. Искам да благодаря на Златина за това, че донесе златния медал на златните деца на Смолян, с които ние страшно се гордеем и които винаги успяват. Това е много добър пример, защото ние тук всички сме колеги и знаем, че не може да се получи златен медал без златни учители и златна среда, за което дължим благодарност на Ресурсен център и колегите от Шесто, каза другият гост на тържеството – шефът на РИО на МОМН Иван Муцевски. Кметът Мелемов получи Сертификат за признателност от Спешъл Олимпикс за проявена съпричастност, интерес и ентусиазъм към Световните зимните игри.

Десетгодишната Златина Дерменджиева представи Смолян и страната ни на Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс, които отпразнуват постиженията на хора с интелектуални затруднения. Те се проведоха в периода 29 януари – 5 февруари в ПьонгЧанг (Южна Корея). Възпитаничката на Шесто ОУ „Иван Вазов” беше на подготвителен лагер в Мальовица и беше придружена от преподавателката от Ресурсния център в Смолян Нася Николова. Ресурсният център помагаше и подкрепяше изцяло момичето, което е тяхна възпитаничка. По възраст от целия отбор нашата състезателка беше най-малка.

Спешъл Олимпикс България получи шест квоти за атлети с интелектуални затруднения, като четирима участваха в алпийските ски, а двама – в състезанията по ски бягане. По традиция квотите са предоставени на общините София, Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе, като участниците бяха избрани, чрез теглене на жребий от кметовете на общините. На 20 септември м.г. кметът Николай Мелемов изтегли в Ресурсния център, сред три предложения, името на Златина. Златина завоюва златен медал на 50 м ски бягане и бронзов медал на 100 метра в същата дисциплина, с което достойно представи града ни и България на Световните зимни игри ПьонгЧанг’2013, от името на Спешъл Олимпикс България.

Вирни се горе