Посланикът на Украйна и кметът на Смолян обсъдиха възможностите за междурегионално сътрудничество

Посланикът на Украйна и кметът на Смолян обсъдиха възможностите за междурегионално сътрудничество

Посланикът на Украйна в България Микола Балтажи посети Смолян и проведе среща с кмета Николай Мелемов. Бяха обсъдени възможностите за междурегионално сътрудничество и съвместна дейност в областите туризъм, енергетика, дървопреработване и установяването на побратимени връзки. На срещата бе взето решение посланикът да съдейства на Смолян за побратимяване с град от Украйна. Дипломатът каза , че 30 наши градове са побратимени с украински и развиват успешно сътрудничество.

„Искаме тези контакти да са с ново съдържание и да се развиват , когато има интерес от двете страни – да има бизнес, икономика, култура, екология. Природата в Родопите е много красива, близостта с Пампорово и Гърция също е от голямо значение за развитие на туризма. Ние сме много близки държави и България е много важна за Украйна”, посочи Негово Превъзходителство .

Като първа стъпка в осъществяването на тези контакти ще е участието на посолството на Украйна на предстоящата туристическа борса в Смолян, на която местни фирми ще установят контакти с тях, каза Мелемов. Основната ни идея е да помогнем на бизнеса от двете държави, допълни кметът. Микола Балтажи каза, че с Мелемов са приятели от дълги години, още когато смолянския градоначалник е бил депутат в НС и е отговарял за приятелските връзки с Украйна.

Микола Балтажи посочи, че Украйна има голям пазар и през ноември предстои да се подпише Спогодба за асоцииране с Европейския съюз. Нейната съставна част е зоната за свободна търговия, а през следващата година ще започне частичното й прилагане . По думите му, това означава, че ще бъдат свалени бариерите за бизнес и търговия и украинските компании ще имат по-добър достъп до европейските пазари, в това число и България.

В края на срещата Микола Балтажи и Николай Мелемов определиха срещата като ползотворна и като начало за съвместно междурегионално сътрудничество.

Вирни се горе