Портрети на прочути български войводи подаряват на училища в Златоград

Портрети на прочути български войводи подаряват на училища в Златоград

Колекция от портрети на 12 прочути български войводи ще бъдат подарени на училищата в Златоград, съобщи Александър Митушев, управител на Етнографския ареален комплекс в Златоград. Картините са репродукции на портрети на художника Николай Русев. Негова изложба е представена в Етнографския комплекс в Златоград като част от програмата на традиционните Делюви празници.

В училищните сгради в община Златоград ще бъдат поставени портрети на Момчил Юнак, Страхил, Сирма, Делю, Вълчан, Капитан Петко войвода. Местните училища получиха преди година и поредица портрети на български царе, а авторът отново е Николай Русев. И двете дарения са осигурени от Александър Митушев. Етнографският ареален комплекс и Община Златоград са организатори на ежегодните Делюви празници. Тържествата продължават до 28 септември с поредица от изложби, представяне на книги и турнири.

На 14 септември предстои представяне на изложба от пленер за изобразително изкуство “Златоград 2019” и откриване на баскетболен турнир с международно участие “За купата на Делю Войвода”. Традиционната възстановка “Един пазарен ден отпреди 100 г.” предстои на 22 септември. На 28 септември от централния градски площад в Златоград стартира маратонът “КЗ УЛТРА” с дистанции 85 км, 53 км и 23 км.

Вирни се горе