Положителна оценка за работата на Прокуратурата в Смолян

Положителна оценка за работата на Прокуратурата в Смолян

Трайна устойчивост и добри резултати отчете смолянската прокуратура днес пред медиите на специална пресконференция във връзка с Отчета за работата на обвинението в Смолян през 2018г.

През 2018 г. статистическите данни отново отчитат ниска престъпност на територията на ОДМВР – Смолян – едва 0,6 % от регистрираните в страната престъпления, които съотнесени към 100 хил. от населението са 453,5 престъпления при 1 078,4 средно за страната, съобщи окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов.

“В структурата на криминалната престъпност доминиращи са общоопасните престъпления, което се превръща в устойчива тенденция за обслужваната територия през последните 3 години. Запазва се характера на регистрираната икономическа престъпност в сравнение с 2017 г., като водещи са документните престъпления (в предходни години доминиращи са били престъпленията в горското стопанство). Конвенционалната престъпност е в ниски граници, като за района не са характерни набезите и опустошаването на изоставени жилища и имоти, както и насилствени престъпления или грабежи над самотно живеещи и възрастни хора. За обслужваната територия е характерно изключително доброто взаимодействие и координация между всички държавни правоохранителни и правозащитни структури от една страна и между тях и местната власт от друга страна. Отношенията ни са изградени на базата на партньорство, добронамереност, взаимно уважение и зачитане, водени от идеята за издигане и утвърждаване на авторитета на Държавата и институциите за осигуряване на нормални условия за живот и работа в областта. Доброто взаимодействие и координация между местната власт, държавните органи, правоохранителните и правозащитните органи в областта, както и обществените организации и гражданите и утвърдения през годините иновативен подход в работата са в основата на благоприятната криминогенна характеристика на областта”, обясни Тодор Деянов.

През 2018 г. прокурорите от Смолянския регион са работили общо по 1 459 преписки, през 2017 г. по 1 916 преписки, а през 2016 г. по 2 101 преписки. Има тенденция на намаление на броя преписки в сравнение с 2017 г. с 457 бр. (или 23,9 %) и в сравнение с 2016 г. – с 642 бр. (или 30,6 %), като от всички преписки, по които е работено през 2018 г. 1 284 бр. са новообразувани, сочат данните от Отчета.

Към 31.12.2018 г., в Прокуратурите от региона са решени общо 1 363 преписки – с 436 броя по-малко от предходната 2017 година, когато са били решени общо 1 799 преписки, а през 2016г. са били решени 2 028 бр. преписки или с 665 повече отколкото през 2018 г. Относно инстанционните решения по преписки – през 2018 г. в ОП Смолян има общо 95 бр., за 2017 г. са 111 бр., а през 2016 г. са 82 бр..

През миналата година прокурорите от Смолянския регион са наблюдавали и са осъществявали ръководство по разследването върху общо 304 незабавни и бързи производства /0 незабавни и 304 БП/ и те представляват 23,2 % от общия брой наблюдавани ДП. Налице е спад на броя на незабавните и бързи производства в общия брой наблюдавани ДП в сравнение с 2017 г. – общо с 44 бр. и нарастване общо с 4 бр. спрямо 2016 година. През отчетната 2018 г. общо 1 020 Досъдебни производства са били разследвани по общия ред (включително преобразуваните БП, но без прекратените по давност). От тях 976 са разследвани от разследващ полицай и 43 от следовател, като има и 1 ДП разследвано от прокурор. Сравненията показват, че при ДП, които са били разследвани по общия ред (включително преобразуваните БП, но без прекратените по давност) през 2018 г. има намаляване спрямо 2017 г. – с 80 бр. и спрямо 2016 г. – със 133 бр.

След Смолянската прокуратура, най-натоварена е прокуратурата в Девин, следвана от тези в Мадан, Златоград и Чепеларе, където има най-ниска натовареност. „В момента, след обединяването на Смолян с Чепеларе и Мадан, прокурорите щатовете за прокурори са осем, а са били десет. От тези осем, заети са шест щата. Лятото чакаме младши прокурор да встъпи, така че има динамично равновесие“, посочи прокурор Деянов. Той допълни, че освен липса на прокурори, в област Смолян има и липса на вещи лица, които да извършват експертизите по делата. „Липсват специалисти по автотехнически експертизи. Всички дела се изпращат до Пловдив, там са ангажирани и лично по мое дело заради това имаше забавяне от порядъка на шест месеца. По отношение на алкохола и наркотиците делата също се изпращат в Пловдив“, каза още Деянов.

На срещата с медиите присъства и директорът на ОД МВР Смолян ст.комисар Николай Димов, който даде положителна оценка за работата на прокуратурата в Смолян и благодари за доброто взаимодействие.

Вирни се горе