По корейски модел, в община Смолян, пилотно въвеждат платформа за електронни услуги

 По корейски модел, в община Смолян,  пилотно въвеждат платформа за електронни услуги

По корейски модел в община Смолян да бъде въведена демонстративно платформа за електронни услуги обсъждаха представители на корейска компания и ръководството на общината. Като начало ще са тези, които са най-търсени от гражданите и бизнеса. Това съобщи зам.-кметът Марин Захариев след като г-н Чон, представител на водеща компания разработвала електронните услуги в Южна Корея, посети община Смолян с цел проучване и запознаване на място с техническата обезпеченост и евентуалното пилотно въвеждане на тази платформа . Специалистите извършиха предпроектно проучване и проведоха интервюта с шефовете на дирекции, за да се информират за нуждите от различните ел.услуги в общината. Те подготвиха финален доклад с резултатите от проучването. Общината може да бъде първата в страната, в която ще се въведат ел. услуги, базирани на корейската платформа,съобщиха от пресцентъра на местната управа.

Преди тази среща, Захариев представи презентация в Софийския университет, с която запозна представители на корейски компании, посолството и корейския информационен център в София с даденостите на Община Смолян, действащите електронни услуги, състоянието на бизнеса, туризма и чуждестранните инвестиции.

През месец април т.г. кметът Николай Мелемов и и генералният директор на Корейско-българския център за сътрудничество в информационните технологии проф. Недю Попиванов се договориха община Смолян да черпи корейски опит при създаването на е-община.

Тогава координаторът на центъра Йен Джаехонг представи успешни модели и добри практики за електронно управление. Още повече, че Корея, според световни класации, е на първо място в света в областта на електронните услуги (е-government) през последните три години. Мелемов тогава прие идеята да се работи за създаване на е-община, защото електронното управление е приоритет в развитието ни като модерна държава.

Вирни се горе