По-дълъг срок за плащане на местните данъци и такси заради извънредното положение

По-дълъг срок за плащане на местните данъци и такси заради извънредното положение

Отлага се плащането на местните данъци и такси по време на извънредното положение в България. Това решиха депутатите от правната комисия, която разглеждаше на второ четене Закона за извънредните мерки.

Вноските по кредитите могат да бъдат забавяни, без върху тях да се начисляват наказателни лихви. Задължението да се платят и лихвите и главницата остава, но ако кредиполучателя е в невъзможност, той няма да бъде наказван от банката.

Удължават се и срокове да плащане на местни данъци и данък печалба. Фирмите, които плащат авансов данък, обаче, ще трябва да го изчисляват на база печалбата им от 2018 г., а не спрямо очакванията за това какво ще спечелят тази година. Това обаче бе определено от работодателските организации като геноцид. Те смятат за нередно бизнесът да плаща данък върху нещо, което не съществува.

В закона залегна и обещанието държавата да плати 60% от заплатите на служителите, които са пред съкращения. Но работодателите да изплатят останалите 40% не попадна в текстовете, въпреки заявки от различни партии.

Спекулата също беше ограничена в закона. Цените на стоките от първа необходимост и тези на медицинските материали ще се ограничат, така че да не се надскачат средните за миналите три месеца.

Вирни се горе