Питейната вода в Златоград не е опасна, според РЗИ-Смолян

Питейната вода в Златоград не е опасна, според РЗИ-Смолян

Питейната вода в Златоград и съседното село Старцево отговаря на всички изисквания и не е опасна за консумация. Това показват взетите водни проби в сряда от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Смолян.

„На 29.10.2017г. РЗИ – Смолян взе водни проби от шахтови кладенци 1 и 2 и от пункт в Златоград за анализ на качеството на водата, включително и за тежки метали. Получените в петък следобед резултати от акредитираната лаборатория при РЗИ – Пловдив, не показват отклонения от нормите“, се казва в отговор на питане на Дарик, относно качеството на водата в Златоград, след подаденият сигнал за посивяване на река Върбица във вторник.

Припомняме ви, че именно след сигнала тогава, РЗИ – Кърджали забрани ползването на питейната вода в населените места, намиращи се на територията на четири общини в област Кърджали, които имат допирни точки с река Върбица. Официално становище по проблема обаче не бе оповестено от Здравната инспекция в Смолян.

В началото на седмицата се очакват да бъдат оповестени и резултатите от взетите водни проби и от водите на река Върбица от страна на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район”.

Вирни се горе