Пътуващо обучение „Намери твореца в себе си – бедност и социална изолация” пристига днес в Смолян

Пътуващо обучение „Намери твореца в себе си – бедност и социална изолация” пристига днес в Смолян

Пътуващо обучение „Намери твореца в себе си – бедност и социална изолация”, организирано от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи” /НЦЕМПИ/, който администрира в България програма „Младежта в действие” на Европейската комисия започва във Видин на 28 април. Екип от обучители на Националния център ще посети десет града в страната, за да се срещне с представители на неправителствени организации, работещи в младежката сфера. Участниците ще се обучават как да преодолеят младежката безработица чрез активност, работа в мрежи от неправителствени организации и в партньорство с представители от бизнеса и институциите на местно ниво. Целта на обучението е да се повиши качеството на предлаганите за финансиране проекти по програма „Младежта в действие”, да се изградят умения за справяне с проблеми, както и да се провокират младите хора към активност. Очакваните резултати са да се повиши тяхното участие в процесите на гражданското общество – социална интеграция и активно включване в обществено значими каузи.

Инициативата е на Национален център „Европейски младежки програми и инициативи” и се провежда за втора поредна година.

НЦЕМПИ организира обученията в тематичната рамка на обявения през 2010 г. от Европейския парламент приоритет за борба с бедността и социалната изолация. Това ще бъде и основен акцент по време на семинарите – младите хора ще бъдат насочвани към разработване на идеи за проекти, които да подпомогнат ограничаването на бедността и социалната изолация сред младите хора у нас.

Серията обучения се провежда за втора поредна година. Първото издание на инициативата през 2009-та беше особено успешно – след приключването на обученията значително се увеличи броят на подадените проекти за финансиране по програма „Младежта в действие”. Успешният модел на провеждане на семинарната работа ще бъде запазен и тази година. Участниците ще работят в групи, като всяка от тях ще има за цел да измисли проектна идея, която последствие да бъде реализирана на местно ниво чрез партньорство с медии и бизнес организации.

Вирни се горе