Пътуване до Страсбург по програма „Евроскола“ за 7 училища от Кърджалийско и Смолянско

Пътуване до Страсбург по програма „Евроскола“ за 7 училища от Кърджалийско и Смолянско

Европейският парламент в България проведе в Смолян второто за 2018 г. регионално състезание за участие в програма „Евроскола“. В събота, 9 юни, седем ученически отбора от областите Кърджалийска и Смолянска спечелиха пътуване до Страсбург, Франция, където ще се превърнат в евродепутати за ден. Народно читалище „Христо Ботев – 1871“ в Смолян бе домакин на състезание между единадесет отбора от седем различни града. Жури в тричленен състав оценяваше представянето на състезателите. Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, Таня Чунтова, PR Бюрото на ЕП, и Бойко Благоев от Представителството на Европейската комисия не пропуснаха да отбележат отличното ниво на подготовка на учениците. Ето и имената на седемте училища победители, които ще заминат за Страсбург през идните месеци (подредени по азбучен ред):

• Езикова гимназия „Иван Вазов“, Смолян;

• Езикова гимназия „Христо Ботев“, Кърджали;

• ППМГ „Васил Левски“, Смолян;

• СУ „Васил Левски“, Ардино;

• СУ „Отец Паисий“, Кърджали;

• СУ „П. Р. Славейков“, Кърджали;

• СУ „Христо Ботев“, Девин.

Състезателният ден

Отборите участници по традиция бяха съставени от 5-ма ученици, ръководени от един преподавател. Състезателите имаха приблизително 15 минути, за да демонстрират знанията си по различни актуални теми от дневния ред на Европейския съюз, включително и на чужд език. Членовете на журито бяха силно затруднени при вземането на решенията си поради високото ниво на подготовка на учениците и им пожелаха още по-големи успехи в бъдеще.

След края на състезанието стана ясно, че губещи на практика няма, тъй като отборите, които не успяха да спечелят квота за Страсбург, ще бъдат поканени да посетят Дома на Европа в София по различни поводи в рамките на 2018 г. за сметка на Бюрото на ЕП и Представителството на ЕК. Членовете на журито бяха силно затруднени при вземането на решенията си поради високото ниво на подготовка на учениците и им пожелаха още по-големи успехи в бъдеще. Програма „Евроскола“

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки се допринася за развитието на европейско съзнание.

Вирни се горе