Патриарх Неофит почете тържествата за 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан

 Патриарх Неофит почете тържествата за 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод почетоха тържествата в с. Широка лъка за отбелязване на 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан. Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на Екзарх Стефан в Широка лъка. Честванията на годишнината от рождението на Екзарх Стефан се организират от Пловдивския митрополит Николай. Митрополитът отслужи заупокойна литургия в храма “Успение Богородично” в родното село на Екзарх Стефан.

Образът на блажения наш предшественик и трети Български Екзарх- Стефан, грее с особена светлина, посочи в словото си Патриарх Неофит. Според него днес образът на Екзарх Стефан стои още по-внушителен пред нас, за да ни напомня как трябва да се служи на народ, църква и отечество. “Спомняме си за свещеническия син от Широка лъка, извървял достойно целия дълъг път от Самоковската семинария, през Киевската духовна академия до тогавашните реномирани Западни университети. Дипломирайки се навсякъде с успех и придобивайки завидна за времето си богословска, философска и езикова култура, с която си заслужи славата на един от високообразованите наши духовници, даровити и обичани проповедници, плодовити български църковни писатели”, допълни Патриархът. Негово Светейшество припомни, че Екзарх Стефан е йерархът, успял да доведе докрай дългогодишната борба на Българската църква за премахване на схизмата. Високо издигайки по този начин нейния авторитет, международен и междуцърковен, и очертавайки пътя към възстановяване на патриаршеското й достойнство, заяви Патриарх Неофит. “Да си спомним за висшия български йерарх от критичното време на Втората световна война, който с готовност за саможертва, с личния си и обществен авторитет успя да предотврати гибелта на десетки хиляди български евреи, определени за депортиране в нацистките лагери на смъртта”, каза Патриархът. Той припомни, че Екзарх Стефан бе удостоен със званието “Праведник на света” от Израелския мемориален институт и името му бе вписано завинаги в Светия град Йерусалим на почетна стена в алеята на праведниците. Според Патриарха делото на Екзарх Стефан около спасяването на българските евреи записа не само своето, но и името на Светата Православна църква със златни букви в историята на човечеството, съобщи БТА.

Патриархът подари портрет на Екзарх Стефан, който ще бъде поставен в бъдещия музей на Екзарха в неговата родна къща. Домът на Екзарх Стефан в Широка лъка вече е предоставен на Църквата и на Пловдивската митрополия. Патриарх Неофит благослови жителите на Широка лъка.

Посещението на Патриарх Неофит в Широка лъка и региона според митрополит Николай има “огромно духовно значение, не само по отношение спомена, признателността и преклонението пред подвига на Екзарх Стефан, но преди всичко за настоящето и бъдещето на Светата Църква в този благословен от Бога край в сърцето на Родопа планина”.

Вирни се горе