Първи биха новата камбана на Златоград архимандрит Висарион и отец Константин

 Първи биха новата камбана на Златоград архимандрит Висарион и отец Константин

В деня на св. Атанасий Велики и св. цар Борис-Михаил Покръстител с тържествен водосвет бе открит напълно обновеният параклис „Св. Атанасий Велики“, който се издига като страж високо над Златоград. Първи забиха новата камбана архимандрит Висарион и отец Константин.

Красив и внушителен за храм извън града, възстановеният параклис импонира на характеристиката на златоградчани, известни с пазене и развитие на духовните и културните ценности на българина. Тази 96-годишна света обител, изцяло обновена вън и вътре, с нова красива камбанария и силно въздействащо нощно осветление, е възстановена за три месеца благодарение на усилията на църковното настоятелство с председател отец Константин Атанасов и много дарители.

За тържественото откриване на обновения параклис пристигна архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Двамата с отец Константин първи забиха новата камбана, а след това отслужиха празничния водосвет с благодарствен молебен в присъствието на областния управител Недялко Славов, кмета на Златоград Мирослав Янчев, общински служители, общественици и културни дейци, вярващи. В последованието бе призовано Божието благословение над водата, за да стане тя светена, да придобие благодатните свойства и сили да прогонва видимите и невидими врагове, да изцелява душевни и телесни недъзи, да пази от зли сили.

Потапяйки Кръста във водата три пъти, архимандрит Висарион призоваваше слизането на Светия Дух над нея, та всички, които се докоснат до нея или бъдат поръсени, да им бъде за здраве, освещение, очистване и благословение. С осветената вода той поръси присъстващите, както и областния управител, и кмета. Пожела преуспяване на всички жители на Златоград и околните села. В домовете им да има мир и благоденствие. „Сърдечно поздравявам всички и моля Възкръсналият Христос да ви благослови, каза той, да ви освети, за да бъдем синове и дъщери на Светлината на света. Желая ви благодат, милост и надежда. Да пребъдваме в любовта. Христос Воскресе!“

Към всички присъстващи на водосвета и всички, помогнали за обновяване на 96- годишния параклис, се обърна отец Константин Атанасов с благодарствени думи. Той каза, че „на Бог беше угодно да осъществим този нов строеж велелепен. Дарението е благочестив акт. Дарението е благороден акт. Всичко това е благодарение на вас, братя и сестри. Ние сме свидетели на нещо прекрасно, сътворено за нашия застъпник на града Свети Атанасий. Огромно благодаря на всички, които не пожалихте труд и средства, за да постигнем този резултат.“ Той посочи имената на Александър Митушев, Румен Цонев, Краси Чипчиев, Владимир Гиритлиев и фирмата му „Свобода 97“, на проф.Николай Вълканов – управител на „Минстрой холдинг“ в Мадан. Това са хора с щедри дарения, каза отецът, но определи, че стотици други са помогнали според възможностите си и доброто сърце. И това е радостно. Нека всеки да идва в този Божи дом и да се моли, за да чуе Бог молитвите им и да им даде, каквото просят за спасение, заключи с пожелание отец Константин.

На всички бе раздаден благословен курбан.

Росица Примовска

Вирни се горе