Първанов: 1/4 от общините са под прага на оцеляването

Първанов: 1/4 от общините са под прага на оцеляването

Вече 1/4 от общините в България са прескочили границата на оцеляването и има опасност да не изпълнят своите социални ангажименти, заяви президентът Георги Първанов в Казанлък.

Затова държавния глава настоява при провеждането на дебата и гласуването на бюджета да се преценят нуждите и възможностите на всяка една от общините, предаде Дарик.

Държавният глава бе категоричен, че посещава всички oбщини в страната, без значение кой кмет с коя бюлетина е избран и посъветва журналистите в Казанлък да питат премиера Бойко Борисов какво има предвид като го обвинява, че с обиколките си по градове прави предизборна кампания и не си признава за политическия проект, предаде Дарик. “Посещавам всички общини без оглед на това кой е кметът и с каква бюлетина е избран”, каза държавният глава. Според президента Георги Първанов финансовото състояние на общините в България е особено тревожно, имайки предвид предстоящата актуализация на бюджета. (Според актуализацията се орязват парите за общините с 15%) Затова държавния глава настоява при провеждането на дебата и гласуването на бюджета да се преценят нуждите и възможностите на всяка една от общините.

В Казанлък Георги Първанов се срещна с повече от 20 кметове на общини от Регионалната асоциация на общините – Тракия. Пред него кметовете са изразили огромната си тревога от финансовото състояние на общините. Държавният глава споделя тревогата на кметовете, като каза, че вече 1/4 от общините в България са прескочили границата на оцеляването и че има опасност да не изпълнят своите социални ангажименти. Срещата на кметове от РАО-Тракия с президента на практика бе бойкотирана от кметове на ГЕРБ, които не присъстваха на нея. От срещата отсъстваше и кметът на Стара Загора, избран с бюлетината на ГЕРБ.

Държавният глава бе в Казанлък по покана на кмета на общината Стефан Дамянов и фондация „Българска роза" за традиционния празник на розата. В словото си пред казанлъчани и гостите на града Първанов заяви, че розата е символ на поминъка на 30 000 души и символ на България затова продължава да счита, че трябва да има специален закон, защитаващ този поминък. Държавният глава изрази надежда, че този парламент ще има волята за това.

Вирни се горе