Зам.-кметът Марин Захариев представи екипа и дейността на Областния информационен център

Зам.-кметът Марин Захариев  представи екипа и дейността на Областния информационен център

Екипът на Областен информационен център и неговата дейност бяха представени официално днес в община Смолян от зам.-кмета и ръководител на проекта Марин Захариев,съобщи Виолета Филипова.

На среща с журналисти се представиха управителят на центъра Андреана Трифонова и експертите Зорица Ставрева и Диана Кръстанова, както и координаторът на проекта Сийка Табакова. Захариев припомни, че проект „Изграждане и функциониране на Областен информационен център – Смолян” е един от важните за общината. Той е реализиран по Оперативна програма „Техническа помощ”. Като добра новина зам.-кметът посочи завишаването на бюджета за реализиране на проекта на 415 079 лв. След доставката на оборудване и обзавеждане центърът ще се помещава в близост до приемната на община Смолян за заплащане на данъци и такси, посочи още Марин Захариев и добави, че екипът ще има нелеката задача да консултира всички интересуващи се от възможностите за Европейско финансиране на проекти във всички 10 общини на областта. Повече подробности за дейностите и целите бе предоставена от управителя на Областния център Андреана Трифонова.

Проектът е с продължителност 36 месеца. За това време плануваме 88 мероприятия – семинари за добри практики, информационни срещи и др., в Смолянска област, каза тя. Очакваме в тях да се включат към 1900 човека. Общата ни цел е да осигурим пълен и лесен достъп до информация за средствата от Структурния и Кохезионния фонд. Трифонова презентира няколко групи услуги, които центърът ще предоставя. Сред тях са осигуряване на информация за националната стратегическа референтна рамка, за 7-те действащи в България оперативни програми, конкретните процедури и отделните елементи на програмите, популяризиране на следващия програмен период до 2020 г.

Центърът ще предоставя и експертни услуги, като ще дава насоки за кандидатстване по Европейските програми и ще осигурява достъп до управляващите органи по програмите. През настоящия месец юни във всяка община ще бъде проведено информационна среща, за да бъдат представени екипът, целите и дейностите по проекта. Ще има и презентации по актуални отворени схеми и ще се издава на тримесечие информационен бюлетин за проведените семинари и добри практики на областно ниво. В края на годината ще проведем и годишната си конференция, за да представим резултатите от работата си, посочи още Трифонова. Офисът на Областния център ще работи до юли 2014 г.

Хубавата новина е, че бюджетът бе завишен и последния месец е 415 000 лева, преди беше около 70 000, обясни зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев, който е ръководител на проекта. Очаква се в най-скоро време офисът на Областния информационен център да се премести до местни данъци и такси. Да бъде удобно на хората, които идват в общината – да плащат данъци, в приемна на ТСУ и т.н. на това ниво са всички приемни, свързани с гражданите, обясни Захариев. Центърът работи от няколко месеца и още утре могат да ги намерят в стая 251 в общината. Това са хората, които имат нелеката задача да популяризират във всички 10 общини в областта възможностите за европейско финансиране. Предвидени са множество обиколки и семинари във всяка една от общините и информационни дни. Екипът ще обяснява на хората кои идеи могат да се финансират от пари на Европейския съюз. Основната идея на проекта е да се достигне до всички хора в областта. Целевата група са не само общини и неправителствени организации, а и бизнеса, граждани, които се интересуват от оперативните програми и начините за реализиране на техните идеи. Дейностите са разделени на две – една част е задължителна – управление, отчетност, публичност на проекта, другата – създаването и функционирането на информационния център. Центърът е напълно изграден, предстои да се оборудва и екипа с пълни усилия да започне да работи там.

Повече подробности виж в секция “Видео”!

Вирни се горе