Пандемията се отрази негативно на бизнеса с диворастящите гъби

Пандемията се отрази негативно на бизнеса с диворастящите гъби

Пандемията от коронавирус се отрази доста негативно на бизнеса с диворастящите гъби в страната, като прекупвачите все още не са на ясно дали ще има износ тази година. Това твърдят брокери от Смолян. Голям срив на пазара има и в цените на някои от гъбите, като най-голям е при смръчкулата. Миналата година килограм от този вид гъба се изкупувал от 40 до 60 лв., а тази година се предлагат от 15 до 25 лв. Причината за големият срив на този вид е и била и в забраната за разходки на хората през април, когато най-често се срещала смръчкулата. На този етап няма и много гъба и съответно берачи, твърди Захаринка Билянова, собственик на пункт за изкупуване на гъби в родопския град.

„Заради пандемията нещата при нас също са сложни. В момента нямаме гъба и тепърва стартираме. За сега има много малко килограми, тоест малки количества гъби, която се замразява и суши. Не се изнася“, коментира Билянова.

Една от причините да няма гъби в Смолянско се дължи и на метеорологичните условия и температурните аномалии в региона. В началото на май е имало високи температури, а в края на същият месец е валял и сняг. Цените на другите видове гъби, като майска е около 10 лв за килограм, 12 лв. се изкупува пачия крак, а от 3 до 12 лв. е борова манатарка. Килограм челядинка се изкупува за 5 лв., а дъбовата манатарка варира от 5-6 лв. Въпреки всичко, брокерите се надяват да има добър сезон, макар и закъснял. През изминалите години той е стартирал в края на март, а в момента все още пунктовете работят на ниски обороти. Добрите берачи си докарват от 100 до 250 лв. на ден, твърдят още брокерите в родопския град, съобщи Дарик.

Вирни се горе