Отстреляни са 145 диви свине за две седмици в Смолянско, като мерки срещу Африканската чума

 Отстреляни са 145 диви свине за две седмици в Смолянско, като мерки срещу Африканската чума

Постоянната областна епизоотична комисия проведе заседание във връзка с установен случай на заболяването Африканска чума по свинете в района на Териториално поделение на Държавно горско стопанство „Акад.Николай Хайтов“-Хвойна. Заседанието откри и ръководи заместник-областният управител Владимир Гърбелов.

Представяйки актуалната епизоотична обстановка в региона, д-р Сава Бозуков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните, обърна внимание, че след дългия период, в които нямаше отчетена положителна проба за АЧС, имаме нов случай в ДГС „Акад.Николай Хайтов“-Хвойна. Положителната проба е от отстреляна женска дива свиня в землището на село Зорница. Той каза, че липсата на домашни свине в региона ограничава значително разпространението на заболяването, но контролът върху дивите свине е по-трудно осъществим. Д-р Бозуков уточни, че ОДБХ ще започне регистрация на животновъдни обекти за отглеждане на домашни свине при стриктно спазване на мерките за биосигурност, но тяхното заселване ще се случи не по-рано от септември 2020 година.

Директорът на РДГ-Смолян – инж.Венцислав Фурлански, даде информация за отстрела на дива свиня в региона, като уточни, че от последното заседание, за периода от 14 до 27 януари 2020 година са отстреляни 145 диви свине. „Със заповед на Министъра на земеделието, храните и горите се удължи повторно груповото ловуване на дива свиня до 16 февруари 2020 година. Индивидуалното ловуване на дива свиня е целогодишно.“ Инж. Фурлански обърна внимание, че съгласно последните изменения в заповедта от МЗХГ ограничения на територията на ДГС „Акад.Николай Хайтов“-Хвойна няма да бъдат налагани от страна на Регионалната дирекция във връзка с новооткрития случай на АЧС. „Там се засилват мерките за биосигурност без да се ограничават дейностите в горските територии, нито от страна на добив на дървесина, нито от страна на ловуване. Но мерките за биосигурност ще бъдат следени стриктно.“ Във тази връзка той уточни, че при групов лов за всяка ловна дружинка трябва да бъдат осигурени от горските стопанства придружители, които да следят за стриктното спазване на мерките за биосигурност.

На запитване от страна на ловните дружинки за достигане на основния запас от дива свиня на територията си дали да продължават лова, инж.Фурлански уточни, че в ловните стопанства, където е достигнат минимума от 0,3-0,5 на 100 хектара, не е задължително да се ловува. „Със заповедта се дава правото, а не се вменява задължението. Там, където са над определените запаси, трябва да се ловува, за да се предотврати разпространението на АЧС.“

Стефка Гарова – началник отдел КАКРР към Областна администрация Смолян, запозна членовете на комисията с Решение 43 от 24 януари 2020 година на МС за одобряване на План за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в България през 2020 година. В него подробно са описани задълженията на институциите. Областният управител има ангажимента да разпореди на кметовете на общини, на чиято територия има граничен контролно-пропускателен пункт, за събиране и унищожаване на отпадъците. Такава към момента за област Смолян е само община Златоград. Това разпореждане става след вземане на решение от Областна епизоотична комисия.

В изпълнение на тази превантивна мярка беше обсъдено и прието решение: Постоянната областна епизоотична комисия, въз основа на одобрения с Решение № 43/24.01.2020 г. на Министерския съвет План за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в България през 2020 г., възлага на кмета на община Златоград ежеседмично събиране на отпадъците на територията на ГКПП Златоград и депонирането им на Регионално депо за ТБО – Мадан, както и организиране извършването на обеззаразяване на отпадъците и пространството около контейнера, в който се събират.

По време на днешното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия беше обърнато внимание и на превантивните мерки срещу появата на Инфлуенца по птици. „Няма установено огнище на Инфлуенца по птици в страната, но тъй като вирусът е устойчив на ниски температури, има вероятност в този период – зимния сезон, да се появи това заболяване.“, каза д-р Бозуков. Поради тази причина от БАБХ, ОДБХ и Областния управител е издадена заповед с превантивен характер за въвеждане на мерки за биосигурност и предотвратяване възникването и разпространението на Инфлуенца по птиците.

Вирни се горе