Отпуснатите 150 хил. лева за обсерваторията "Рожен" ще решат проблемите на учените до края на годината

Отпуснатите 150 хил. лева за обсерваторията "Рожен" ще решат проблемите на учените до края на годината

150-те хиляди лева, които държавата отпусна за Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, ще решат проблемите на учените до края на годината. Това каза директорът на обсерваторията Никола Петров, предаде БНР.

“Имахме проблем и благодарение пак на всички вас, вашите колеги, искахме да споделим този проблем пред по-широка маса от хора, така че да дадем гласност на грижите, които имаме. Този път постигнахме една много бърза реакция от страна на местното самоуправление в лицето на господин областния управител на Смолян и региона. Дойде на място, говорихме и човекът се опита по възможно най-бързия начин да реагира на нашия проблем”, каза Петров.

“Установи среща в София между нас и Института по астрономия и с ръководството на ПУДООС, министерства и в крайна сметка вчера в късния следобед беше подписан един съвместен договор между нас и ПУДООС, така че вече имаме подписан договор за 150 хиляди лева, което спасява, почти напълно работата на обсерваторията до края на тази година. Мисля, че ще продължим да работим с областния управител, така че да търсим начини за нещо, което да бъде по-трайно като решение във времето”, допълни Никола Петров.

Вирни се горе