Откриват мемориален знак в памет на евреите, полагали робски труд за изграждането на пътя Неделино-Златоград

сряда, 12 юни 2019 г.

Днес, председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар се срещна с кмета на Община Неделино Боян Кехайов, за да обсъдят финалната подготовка по откриване на мемориален знак на мястото, където евреите са полагали робски принудителен труд по силата на Закона за защита на нацията евреите от 3-та трудова дружина в периода 1941 – 1944 г. Откриването на мемориалния знак ще се състои на 3 юли, а в същия ден в градския парк ще бъде открита и паметна плоча за делото на изтъкнатия български музиковед, фолклорист и композитор проф. Николай Кауфман – откривател на явлението „Неделински двуглас“.

В еврейския трудов лагер в Неделино са изпратени последователно световноизвестните български художници Елиезер Алшех и Давид Перец, въпреки застъпилия се за тях Съюз на дружествата на художниците в България. Основна задача е била изграждането на пътя Златоград – Неделино. Неслучайно насилственото пребиваване на Перец в еврейските трудови групи вдъхновява едни от най-въздействащите му творби: „Каменотрошачи“, „Евреи строят път“, „Човекът с жълтата звезда“ и др.

Община Неделино получи и специален подарък за своята библиотека – книгата „75 години. Незабравените лица на спасението“ – лично от председателя на фондацията в грижа на оцелелите от Холокоста „Цедака – Шалом“ Максим Бенвенисти.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009