Откриват изложба в музея и награждават най-добрите в Националния преглед на музейния плакат

 Откриват изложба в музея и награждават най-добрите в Националния преглед на музейния плакат

Днес, 25 септември 2019 г. от 16.00 часа, в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян ще бъде открита изложбата на наградените и селектирани плакати и ще се проведе церемонията по награждаване на плакатите от конкурса Национален преглед на музейния плакат – Смолян`2019.

Това е трети по ред преглед и конкурс за съвременни рекламни плакати от постоянните експозиции и временни изложби на български музеи и галерии, регистрирани като културни организации в Министерство на културата.

По статут в Националния преглед на музейния плакат – Смолян`2019 музеите и галериите имат право да участват с по един плакат в категория: „Рекламен плакат за музейна изложба или музей“. Основно изискване за участие е плакатите да са създадени през последните три години, както и да се отнасят за изложби от последните три години.

Националният преглед на музейния плакат се организира от Министерство на културата, Община Смолян и РИМ „Стою Шишков“ – Смолян със съдействието на сдружение „Български музеи“ и Национална художествена академия – София.

В Национален преглед на музейния плакат – Смолян`2019 участват 27 музеи и художествени галерии с 27 плаката. Участниците са: 7 национални, 9 регионални, 7 общински музеи и 4 галерии.

Конкурсното начало е приложено професионално чрез назначаване на жури от доказани професионалисти. Заседанието на жури в състав: председател: проф. Георги Янков, катедра „Плакат и визуална комуникация“ на Национална художествена академия, и членове: доц. Мирослав Богданов – декан на Факултет за приложни изкуства на Национална художествена академия (НХА), ас. д-р Светлин Белездров – преподавател в Национална художествена академия, Десислава Дикова – старши експерт в Министерство на културата, Румяна Караманолова – гл.експерт в Община Смолян, Валентина Василева – директор на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, Донка Симеонова – уредник в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, е проведено на 12.09.2019 г. в ректората на Национална художествена академия – София.

Журито направи предварителна селекция на най-добрите 10 плакати, съгласно статута. Най-добрите 10 номинирани плакати, изброени в произволен ред са:

Исторически музей – Исперих, Изложба „За мистериите на траките и виното“. Дизайнер на плаката е Георги Деков;

Художествена галерия – Русе, Изложба „Щрайх“. Дизайнери на плаката са Валентин Георгиев и Красимира Кирилова;

Градска художествена галерия – Пловдив, Изложба „Частна колекция с творби на най-известните български художници“. Дизайнер на плаката е Милена Китипова;

Музей Дом на хумора и сатирата, Биенале „24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството“. Дизайнер на плаката е Кристофър Чолак;

Регионален исторически музей – Перник, Експозиция „Нередактирано детство“. Дизайнер на плаката е Гергана Николова;

Национален военноисторически музей – София, Изложба „Българската армия. Приказки за деца“. Дизайнер на плаката е НВИМ и Марина Гачева;

Национален литературен музей – София, Изложба „Художникът среща писателя“. Дизайнер на плаката е Ивелина Велинова;

Етнографски музей на открито „Етър“, Изложба „Вратата на спомените“. Дизайнер на плаката е Мирослав Живков;

Регионален исторически музей – Велико Търново, Експозиция в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ по повод 110 години независима България. Дизайнери на плаката са д-р Пламен Събев и Наталия Борисова;

Национален исторически музей – София, Изложба „Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи XV-XIX в.“. Дизайнер на плаката е д-р Ралица Кацова.

Определени са следните НАГРАДИ В КАТЕГОРИЯ „РЕКЛАМЕН ПЛАКАТ ЗА МУЗЕЙНА ИЗЛОЖБА ИЛИ МУЗЕЙ“:

Първо място – Музей Дом на хумора и сатирата. Награда от Министерство на културата в размер на 500 лв. за Биенале „24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството“. Дизайнер на плаката е Кристофър Чолак.

Второ място – Етнографски музей на открито „Етър“. Награда от Министерство на културата в размер на 300 лв. за изложбата Изложба „Вратата на спомените“. Дизайнер на плаката е Мирослав Живков.

Трето място – Регионален исторически музей – Перник. Награда от Община Смолян в размер на 200 лв. за Експозиция „Нередактирано детство“. Дизайнер на плаката е Гергана Николова.

Тази година УС на клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян“ взе решение да даде специална награда от името на сдружението на селектиран плакат от топ 10. Журито прие с единодушие предложението. Наградата – плакет от клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян“ е присъдена на Национален исторически музей – София за изложбата „Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи XV-XIX в.“. Дизайнер на плаката е д-р Ралица Кацова.

Наградените три музея и галерии получават плакети.

Всички участници в Прегледа получават сертификати от Кмета на Община Смолян.

Тотал-дизайн на инициативата е дело на Катедра „Рекламен дизайн“, Факултет „Приложни изкуства“ при Национална художествена академия – София.

Националният преглед на музейния плакат се провежда със съдействието и финансовата подкрепа на Община Смолян и сдружение „Български музеи“.

Организаторите на прегледа са убедени в необходимостта и в бъдеще да продължи провеждането на този културен форум.

РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, отдел „Връзки с обществеността“

Вирни се горе