Отбелязваме Седмицата на гората под мотото: "Гората - мост към бъдещето"

Отбелязваме Седмицата на гората под мотото: "Гората - мост към бъдещето"

През тази година за 90-ти път лесовъдската колегия, горските труженици и българската общественост ще отбележат Седмицата на гората от 2 до 9 април, под мотото "ГОРАТА – МОСТ КЪМ БЪДЕЩЕТО

В териториалния обхват на РДГ Смолян горските територии възлизат на обща площ 246 719 ха. Иглолистните дървесни видове заемат 73 %, а широколистните 27% от залесената площ. Белият бор заема 40 %, смърч – 22 % , черен бор – 8%, бук -17 %, дъб – 7% и други – 6 % от общата площ.

Средната възраст на горите е около 60 години. Общият запас на горите на територията на РДГ Смолян е 60 млн.куб.м. Общият среден годишен прираст е около 1 млн. куб.м.

До края на м.май на 2014 г. са възникнали 7 броя горски пожари със засегната горска площ – 26,00 дка., като всичките пожари са низови. Преобладаващата причина за възникване на горските пожари е небрежност при изгаряне на сухи треви, листа, клони и др., при почистване на земеделски площи в съседство с горските територии.

Залесяване

По действащи Лесоустройствени проекти, планове и програми площите, подлежащи на залесяване в териториалния обхват на РДГ- Смолян са 277.8 дка. средногодишно, от които 251 дка. в държавни, 3.1 дка. в общински и 23.7 дка в частни горски територии. През 2014 г. на територията на РДГ Смолян са залесени 97 дка. През настоящата 2015 г. е предвидено да се залесят 146дка. от ТП ДГС: Борино(20дка.), Златоград(45дка.), Михалково(50дка.) Широка лъка(27дка.) и ДЛС Извора-Девин(4 дка.) Залесяването се извършва предимно с иглолистни видове – бял и черен бор.

И през настоящата година не са предвидени залесявания в общински и частни гори.

При големия обем на пострадала дървесина от обилната и мокра снежна покривка на 6,7 и 8 март тази година и останалата неусвоена такава от снеговалежите в края на ноември миналата година, може да се каже , че здравословното състояние на горите в териториалния обхват на РДГ Смолян не е добро. Предстои огромна работа по установяване на площите и обемите на засегнатата дървесина, своевременно провеждане на санитарните сечи с цел да не се допусне похабяване и да се предотврати опасността от каламитети, съобщиха от РДГ – Смолян.

Вирни се горе