Отбелязаха „Празник на ореха” в село Орехово

Отбелязаха „Празник на ореха” в село Орехово

За поредна година в Орехово беше отбелязан празникът на ореха с много забавления, емоции и усмивки за жителите и гостите на селото. Всеки имаше възможност да опита от вкусните традиционни ястия с орехи – орехови вкусотии и десерти, катми с различни сладка от горски плодове и т. н. За най-малките имаше организирани пленер по рисуване и състезание по чупене на орехи, те получиха изненади и подаръци и останаха доволни. Атракция на празника безспорно бе красивата “кралица на ореха”, която пристигна на площада с файтон. Събитието бе организирано от сдружението по туризъм и кметство Орехово с подкрепата на община Чепеларе.

Официален гост на празника бе кметът на Община Чепеларе г-жа Славка Чакърова, която пожела на всички да продължават да съхраняват българския дух, да бъдат здрави

Изпълненията на различни самодейни състави за автентичен фолклор повдигнаха настроението на гостите и на площада се извиха кръшни хора. Присъстващите имаха възможност да видят сабята на родения в Орехово Радю Овчаров /1857-1947/ – родопски революционер и общественик, четник в дружината на Капитан Петко Войвода. Сабята бе донесена специално за събитието от РИМ Смолян. Тя е изработена по образец на руска кавказка офицерска сабя, германско производство. Клинът и е направен от стомана, леко извит, а от вътрешната страна има надпис „С нами Бог”.

Вирни се горе