ОЩЕ ПО-КРАСИВ И ПРОМЕНЕН, МАДАН ПОСРЕЩНА ТРАДИЦИОННИТЕ СИ ПРАЗНИЦИ

ОЩЕ ПО-КРАСИВ И ПРОМЕНЕН, МАДАН  ПОСРЕЩНА ТРАДИЦИОННИТЕ СИ ПРАЗНИЦИ

Стотици жители и гости на красивия миньорски град изпълниха площада в центъра, за да отбележат заедно тържественото начало на традиционните Празник на града и Деня на миньора.

Празничното събитие на маданчани, уважиха депутатите от Смолянско Хайри Садъков (ДПС), председателят на Областният съвет на ДПС – Смолян Салих Аршински, изп. директор на „КЦМ 2000“ АД инж. Румен Цонев, член на Надзорния съвет в предприятието – Неделчо Бонев, областният управител на Смолян Недялко Славов, кметовете на общините Златоград Мирослав Янчев, на Неделино Боян Кехайов, на Рудозем Румен Пехливанов, на община Борино Мустафа Караахмед, проф. д-р Любен Тотев – ректор на Минно-геоложкия университет, проф. Иван Нишков, проф. Димитър Анастасов, преподаватели в МГУ, проф. д-р инж. Павел Пенчев, Председател на УС на Българска асоциация по подземни води, професор по Хидрология също към Минно-Геоложкия университет „Св. Иван Рилски” – София и представители на институции.

В приветственото си слово кметът на община Мадан Фахри Молайсенов подчерта, че зад всеки успех стои много труд, много постоянство и упоритост. „В такъв ден като днешния не ми се иска да изреждам цифри и суха статистика, макар да е изкушаващо да Ви припомня всички успехи, които постигнахме защото това са успехи за всички нас, за нашите родители, за нашите деца, за поколения напред! Ще спомена само, че през последните почти 8 години успяхме да привлечем над 75 млн. лева външни инвестиции – европейски и държавни . Пари, които гледайки ви в очите, мога да кажа, че спечелихме с огромен и честен труд, с много безсънни нощи, упоритост и много перипетии, изпълнявайки над 230 проекта, които бяха насочени за решаване на сериозни проблеми в инфраструктурата, подобряване качеството на средата, в която живеем, със здравеопазването, образованието и природния потенциал на нашата община.

Затова трябва да свикнем да ценим всеки успех, да сме щастливи дори с малките неща, които променят облика на града ни към по-добро, и да вървим неизменно в тази посока, както го правим през последните години. Бъдете здрави! Бъдете щастливи! Обичайте този град- различен от всички останали! Защото е нашият град. Мечтайте за още по-доброто, по-щастливото му Утре! Повярвайте в него! Работете за него! И то ще се случи! Мадан е …и ще бъде!“.

Поздравления към маданчани отправи инж. Цонев. "Ние сме убедени, че за рудодобива и за нас има много добро бъдеще. Когато има такива ръководители и толкова добре подготвени миньори, ще има добро бъдеще и за рудодобива, а от там и за целия град.",каза Цонев.

Приветствие поднесе и изп.директор на “Горубсо” Мадан инж. Сергей Атанасов, който подчерта, че за последните 8 години градът се е променил тотално, който всеки го вижда и го оценя. Последните години предприятието “Горубсо” е направило инвестиции в размер на над 100 млн лева, посочи Атанасов.

Областният управител Недялко Славов поздрави жителите и гостите на Мадан, като им пожела здраве, още по-големи успехи и благоденствие. Той със задоволство отбеляза устойчивото развитие на минния отрасъл, който отчита ръст на добивите от руда и концентрат, ръст на инвестициите в производство, в по-добри условия на труд и социална защита на подземните работници. Славов пожела на ръководителите, служителите и работниците много професионални Той декларира подкрепата на държавата за този отрасъл, съзнавайки неговия принос за икономиката и заетостта в региона. "Подчертах, че нашето правителство има добра съвместна работа с всички общини в областта, но това добро взаимодействие особено проличава в Мадан. Тук държавата и финансово, и институционално подкрепи осъществяването на важни проекти за местната общност, но те бяха отлично реализирани с личната ангажираност на кмета и местната власт. И хората се радват на подобрена среда и по-добро качество на живот. Партньорството ни с общината и поставено на принципна и надпартийна основа. Като държава ще продължим да реализираме политики, отворени към изискванията на хората, това печели и задържа доверието в нас като управленци",заяви Недялко Славов.

Народният представител от ДПС Хайри Садъков също поздрави всички празнуващи. “Честито на всички маданчани за този празник на красотата. Навсякъде около вас, навсякъде в общината. Мадан вече има друг облик. Нека ни е честит празника и красивата община.”, заяви депутатът.

Веднага след това, небето беше озарено от грандиозна заря, с която кметът откри празника и даде официален старт на тържествата, посветени на Празника на града и Деня на миньора. След официалната част започна и музикалното веселие с попфолк певиците Ашли, Преслава , а след тях и македонската звезда Менил Велиоски. Празничните мероприятия ще продължат и утре.

Вирни се горе