Още едно място, което непременно трябва да се посети

Още едно място, което непременно трябва да се посети

Читалището в село Средногорци привлича посетители с уникална етнографска експозиция, която старателно е подредена в специални кътове. През последните няколко години от читалищното ръководство бе направено много за издирване, изучаване на местния фолклор и традиционната материална култура на селото, както и за опазване на духовно наследство на Средногорци. Всичко, което успяват да намерят от стари и млади, читалищните работници подреждат в етнографска колекция. Основно в музейната сбирка се отличават два раздела „Бит и култура” и раздел „Облекло”. В първия раздел могат да се видят сценичен макет, макет на мост, макет на стара родопска къща, ръчно изработени кукли в народни носии, както и чеиз за сватба. В колекцията има и керамични, дървени и метални предмети, с които са си служели жителите на селото за хранене, при приемане на вода и други. В раздел „Облекло” – е представено промяната на облеклото на населението през годините. Вниманието на посетителите на музейната сбирка е привлечено от предметите за приготвяне на облеклото- части от тъкачен стан, рудан, дарак, хурки, мотовилки, вретена, совалки. В сбирката е отделено място на музикални инструменти и фотоси, които да напомнят за фолклорната трупа към читалището създадена през 1979 година от Елена Бакалова и техните постижения. Предметите представени в музейната сбирка са дарение от жителите на село Средногорци.

Първото представяне на сбирката бе по време на Европейски дни на наследството. В тази популярна инициатива, подкрепена от Съвета на Европа и от Европейската комисия, провеждаща се под надслова „Европа, общо наследство”, всяка година през месец септември се включват милиони хора от почти всички страни на нашия континент. Читалището се включи в организираните мероприятия от Община Мадан, като чрез сбирката показаха фолклорното богатство и културно-историческо наследство на Родопите. Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1997”, с. Средногорци, общ. Мадан е създадено през далечната 1950 година, като група работници от флотационната фабрика сформират първата битова група с ръководител Георги Драгнев.

Към настоящия момент към читалището има: • Детска фолклорна група • Детска танцова група • Детска вокална група • Кръжок „Сръчни ръце" • Клуб „Съхрани българското“ • Клуб“ Спортни дейности“

Които дейно взимат участия в различни мероприятия и винаги се връщат с куп награди.

Вирни се горе