Още един договор подписа градоначалникът на Мадан

Още един договор подписа градоначалникът на Мадан

Кметът на община Мадан Фахри Молайсенов в рамките на два дни подписа два договора за безвъзмездна финансова помощ. Първият, за който ви съобщихме вчера е за финансиране на проект за предоставяне на нови социални услуги в община Мадан . Вторият парафиран вече контракт между общината и Министерството на земеделието и храните и ДФ „Земеделие”, касае финансова помощ за създаване на Местна инициативна група /МИГ /, както и разработването на Стратегия за развитие, която представлява съвкупност от дейности, групирани в мерки от ПРСР 2014-2020 с определен финансов ресурс за тяхното изпълнение. Идеята за създаването на партньорството произтича от няколко факта. Мадан и Рудозем са общини, свързани с обща териториална граница, близки в социално-икономическото и културно – историческото развитие на териториите си и попадат в селските райони на България. Така с тези и още много други общи характеристики и двете общини отговарят на критериите за кандидатстване и прилагане на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г. По време на проведените предварителни срещи представителите на всички заинтересовани страни от широката общественост се обединиха около идеята за подобряване качеството на живот на териториите на общините, създавайки Местна инициативна група / МИГ / и изготвяйки Стратегия за местно развитие, която ще се прилага с всички положителни аспекти, дейности и резултати, обуславящи бъдещото и успешно развитие на населените места в общините. По тази причина ръководствата на миньорските общини обединиха усилията си в общ проект и стартираха подготвителните дейности по създаването на такава Местна инициативна група.

В състава на МИГ са включени всички населени места, попадащи в административните граници на общините Мадан и Рудозем, както и представители на стопански и нестопански сектори на техните територии, относно установяване на бъдещо местно партньорство и съвместно кандидатстване със Заявление за интерес за финансова помощ по мярка 19 от ПРСР 2014-2020г.

Една от съществените функции на създаденото партньорство е да улесни процеса на кандидатстване на потенциалните бенефициенти на безвъзмездната финансова помощ от местното население, като се явява посредник между кандидатите и институциите като Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд “Земеделие”- Разплащателна агенция.

Важна цел във формираното партньорство е насърчаване на включването на местното население в разработването и бъдещото прилагане на Стратегията за местно развитие, както и подкрепа за информиране на местното население относно възможността за финансиране на различни идеи и цели по повече от един фонд;

Съгласно подписания договор от градоначалника на Мадан, в качеството си на представител на МИГ, инициативната група започва работа по създаване на Стратегия за местно развитие.

Възможности, които ще се използват при създаването на Стратегията за местно развитие /СМР/:

  • Макроикономическа стабилизация;

  • Трансгранични връзки и сътрудничество;

  • Създаване на пазар на земята;

  • Кандидатстване по национални и международни програми, финансиращи дейности по развитието на инфраструктурата, благоустрояването и хигиенизирането на населените места и енергийна ефективност, както в общинските сгради, така и в жилищния фонд на териториите на общините;

  • Съхраняване и използване на биологичното разнообразие и екологичните и природни дадености;

  • Развитие на алтернативни видове туризъм, за което са на лице сериозни природни и културни предпоставки;

  • Прилагане на национални и регионални програми за трудова заетост;

  • Подобряване на структурата на земеползване, чрез земеустройствени и комасационни проекти в землищата, което заедно с пазара на земята ще създаде възможност за по-уедрено земеделие;

  • Създаване на трайни насаждения с качествен посадъчен материал;

  • Активно използване на водните ресурси;

  • Изграждане на пазарна инфраструктура за пласмент на селскостопанската продукция;

  • Създаване на система за научно и информационно обслужване на селскостопанските производители;

  • Създаване на конкурентноспособни на международния пазар ферми в животновъдството;

  • Стимулиране създаването на малки и средни предприятия за преработка на земеделска и животновъдна продукция;

  • Развитие на търговията;

  • Използване на Европейските програми за развитие на общинската и регионална инфраструктура;

  • Разширяване на сътрудничеството и формите на взаимодействие с НПО и бизнеса;

  • Развитие на концесиите като форма за привличане на капитали;

  • Използване на благоустрояването, чистотата и озеленяването на местата за обществено ползване като един от първостепенните и икономически фактори за развитие на туризма.

Общата стойност на одобрената безвъзмездна финансова помощ е 57 000 лева. , а дейностите ще се реализират в рамките на 9 месеца.

Вирни се горе