Опасно време и днес, оранжев код за валежи в област Смолян

Опасно време и днес, оранжев код за валежи в област Смолян

Днес валежите ще отслабват, в Западна България ще спрат и облачността там ще започне да се разкъсва. Ще духа слаб, в Източна България – умерен вятър от север-североизток, който до вечерта ще се ориентира от северозапад. С него ще продължи да нахлува студен въздух и на места в западните райони ще има условия за заледявания и поледици. Температурите ще се понижават, в повечето райони максималните ще са между 1° и 6°, по-високи – в източните райони от страната, сочи справка в сайта на НИМХ.

По Черноморието ще е облачно и дъждовно, с по-значителни валежи в южните райони. Ще духа умерен вятър от север-североизток и до вечерта ще се ориентира от север-северозапад. Максималните температури на въздуха ще са 8°-10°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

В планините ще е облачно, мъгливо и със снеговалежи. След обяд в масивите от Западна България валежите ще спират и облачността ще се разкъсва. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра – около минус 1°.

Оранжев код е обявен за Смолян днес. Той е в сила за общо шест области в страната.Валежите от дъжд ще продължат, предупреждават метеоролозите. Очаква се те да бъдат по-силни до сутринта, като количествата ще са 35-65 mm.

В сряда валежите и в източните райони ще спрат, а по-късно и облачността ще се разкъсва. Вятърът ще е от северозапад, умерен, в Дунавската равнина, западната част от Горнотракийската низина и източните райони временно силен. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, а максималните – между 2° и 7°.

В четвъртък след временно намаление, от запад отново ще се заоблачи и след обяд ще завали сняг.

В петък на отделни места, главно в Югоизточна България и планинските райони, ще превалява слаб сняг. Вятърът ще отслабне, ще е до умерен от северозапад. Понижението на температурите ще продължи.

Вирни се горе